Bokomtale

Ode til lyset

Forsidebilde av boken «Ode til lyset» av Mette Werner

«Jeg vil ikke dø sier hun igjen, med liten tynn stemme. Vi andre står helt stille, puster rolig i vårblank mailuft. Først når Julies pust har sunket til et nesten normalt leie, går jeg bort og legger armen rundt ryggen hennes. Kjære deg. Jeg gir henne et lommetørkle.—Kjære! Kjære! Og sånn bli vi sittende, tett sammen i lyngen.»

Hva gjør vi når den vi er aller mest glad i rammes avlivstruende kreft? Når livet og hverdagen blir uforutsigbar og krever oss på en helt ny måte? I boken «Ode til lyset» tar en navnløs "jeg"-forteller oss med inn i tiden fra hennes samboer Julie brått og uventet blir alvorlig syk, og frem til ettertanken og minnearbeidet etter at samboeren er død. Vi følger forelleren og Julie gjennom oppturer og nedturer, håp og fortvilelse. Og alltid med stor kjærlighet til hverandre. Boken har et nesten poetisk språk, men gir samtidig et ærlig bilde av hvordan «reisen» sammen med en alvorlig syk samboer kan være. Og reise er et nøkkelord for denne boken. For i store perioder er det nettopp på reisefot de to kvinnene er. Til USA, Sør- Amerika, opplevelser som binder dem enda sterkere sammen. Ja i perioder kan en nesten lure på om det er en reiseskildring vi leser. Men så er det akkurat det som er det fine. Fortelleren og Julie griper LIVET, det handler om å være i livet, leve så lenge en kan.

Som fagpersoner er vi også «på jakt» etter møter med helsevesenet. Og det får vi innimellom. Både kreftsykepleiere i sykehuset, og ikke minst kreftkoordinator Magnhild i kommunehelsetjenesten. En stødig kreftsykepleier som hjelper familien der det trengs. 

Ode til lyset som tittel speiler godt innholdet. For selv om historien til fortelleren og Julie er både trist og vanskelig, er det de fine opplevelsene, gode samtaler, og kjære minner som får størst plass. Vi får assosiasjoner til ordtaket «En dag skal vi alle dø, alle andre dager skal vi leve»

Forfatteren kommer gjerne og leser fra boken, enten det er til helsepersonell, pårørende eller blandede grupper.