Gratulerer med 110 år

110 år

Bergljot Larsson (1883-1968)
Bergljot Larsson tok initiativet sammen med 44 medsøstre og dannet Norsk Sykepleierskeforbund. Lønn og arbeidsforhold var viktig, men det var sykepleierfaget som ble løftet frem og understreket. Det var da – som nå- (bortsett fra sykepleierstudentene) utelukkende utdannede sykepleiere som kunne bli medlemmer.

«Først dyktighet - så rettigheter» var forbundets første parole.  Men hvordan så verden– og særlig kvinneverdenen - ut tidlig på 1900 tallet.

For 110 år siden var Norge et av de fattigste land i Europa. Dårlig ernæring og mangelfull hygiene gav fattigdomssykdommer som tuberkulose og lepra, kopper og spedalskhet gode vekstvilkår.  

De syke og eldre ble pleiet hjemme – (av kvinnene). I 1912 hadde ikke kvinner stemmerett i Norge. Den fikk de først i 1913.

Bergljot Larson
Bergljot Larsson og hennes noen av hennes medsøstre

Norges første sykepleierutdanning
Landets første sykepleierutdanning startet i 1868 ved Diakonissehuset i Oslo. Fra 1890-tallet startet flere andre sykepleierutdanninger rundt om i landet. Eierne var kommunale sykehus, livssynsorganisasjoner eller humanitære organisasjoner. Stort sett varte utdanningen mellom ett og to år. Å få utvidet den ble en merkesak for NSF.  

Kvinnene som gikk på sykepleierutdanningen den gangen var de ugifte døtrene av de “bemidlede” familiene. Giftet de seg, måtte de slutte å arbeide som sykepleiere.  I 1920 ble særregulativet fjernet. Dette var spesielle lønnsforskrifter for kvinner.  Felles lønnsforskrifter ble vedtatt.  

Praksis med å si opp kvinner som giftet seg ble ikke avsluttet før i 1939, da en Høyesterettsdom sørget for gjennom presedens at praksisen var ulovlig. (Men vi vet jo at mange følte i mange tiår etter dette at det var å slutte i jobben når man giftet seg, som var normalen). 

Arbeidsvernloven
Det var tøffe forhold for sykepleiere ved starten av forrige århundre med lange vakter, lite fri og mye våking om nettene. Arbeidet med å sikre at sykepleierne ble inkludert i Arbeidervernloven, har vært en viktig og langvarig kamp for NSF – en kamp som ble kronet med seier sommeren 1939 da sykepleierne omsider ble omfattet av dette lovverket 

Beskyttet tittel
1948 kom loven som sikret at bare sykepleiere med godkjent utdanning kunne arbeide som sykepleiere.  Dette sikret også sykepleierne en treårig utdanning. Det var en viktig seier! 

Pensjonsordning for sykepleiere
I 1962 kom lov om pensjonsordning for sykepleiere. Loven kom etter at NSF i lang tid hadde jobbet for å tå til en avtalefestet pensjonsordning med sykehuseierne.   

Lov om sykepleie
I 1967 ble loven om sykepleie som profesjon vedtatt. Det innebar blant annet å utvikle sykepleiens teoretiske kunnskaper samt å gi grunnlag for sykepleievitenskap 

NSF har bidratt vesentlig til styrking av særlig kvinners rettigheter og anerkjennelse i arbeidslivet. Norsk Sykepleierforbund er fortsatt et sterkt talerør og forkjemper for et mer likestilt og rettferdig arbeidsliv.  

Med dette bakteppet blir det tydelig; Kampene og seirene har det vært mange av i forbundets historie. Både når det gjelder fag, utdanning og arbeidsrettslig. 

Hvordan har NSF klart å være en så tydelig premissleverandør  påvirker gjennom 110 år?  

  • De viktigste er de tillitsvalgte, som gjennom god opplæring gir innspill både om fag, rettigheter utdanning.
  • Det er faggruppene- som driver faget fremover. Som skriver høringer og som er talerøret for faget lokalt.
  • Det er fylkesstyrene som gjennom lokalt påvirkningsarbeid politisk, sørger for at politisk dagsorden blir satt.  

Og alt dette får vi til gjennom medlemsdemokratiet som er så viktig i NSF!

  • I dag er det 128 354 medlemmer i NSF
  • Det er 3 300 tillitsvalgte  
  • Agder har 7 503 medlemmer
  • 186 medlemmer som har påtatt seg verv som tillitsvalgt, i en faggruppe, eller som styremedlem i Agder.  

Usynlige seire
Ikke alle seire er like synlige. Tillitsvalgte på alle nivå i NSF sørger også for at mye IKKE skjer. Disse seirene er usynlige men er et veldig viktig arbeid ingen ser.  

Gjennom dyktige fagfolk og faggrupper i NSF, engasjerte politikere, kunnskapsrike tillitsvalgte, jobber vi alle hver dag mot målene som er satt av medlemmene under landsmøtet.  

Vi har vunnet mange kamper! Vi er gode! Sammen! Sykepleiere sterkere sammen! Takk til alle for engasjement! Vi står på videre- sammen! 

Hilsen Bente Liv Hagen
Nestleder NSF Agder