ABC - hva er det?

Sesam

Siri Ueland (t.v) og Hilde Rydland Marianayagam er to av de som har undervist i ABC siden 2008

Mona og Britt

av Mona Halvorsen (t.v) og Britt Synnøve Helland Lode, SESAM

Hva er ABC?

ABC-opplæringen er en kompetansesatsing rettet mot ansatte i kommunale helse- og omsorgstjenester som skal gi dem oppdatert kunnskap om blant annet eldre- og demensomsorg.

Gjennom seminarer, samlinger og selvstudier får deltakerne i ABC opplæring i ett av fire kompetanseområder: eldreomsorg, demensomsorg, musikkbasert miljøbehandling eller utviklingshemming. Opplæringen har en oppbygging med fagkunnskap og består av tre hovedelementer: gruppesamlinger, fagseminarer og selvstudium.

Å delta på fagseminarene er en obligatorisk del av opplæringen. Et fagseminar varer i fem-seks timer i forbindelse med oppstart av en ABC-perm og igjen etter et halvt år, når halve ABC-permen er gjennomgått (Aldring og Helse, 2021).

Målet med ABC er at kunnskapen de ansatte tilegner seg under opplæringen implementeres i praksis, enten i hjemmetjenesten, på sykehjem eller i andre sektorer av den kommunale eldreomsorgen.  

På SESAM er det Kristin Aas Nordin som har undervisningsansvar i ABC-arbeidet i samarbeid med Siri Ueland, som er avdelingssykepleier for geriatrisk poliklinikk/ SESAM og Hilde Rydland Marianayagam, sykepleier på alderspsykiatrisk poliklinikk/ SESAM.

15 år med ABC-arbeid

Kristin, Siri og Hilde underviser sammen med ca. 20 personer fra primær- og spesialisthelsetjenesten og med forskere ved SESAM. Slik er deltakerne sikret bredde, erfaring og ny kunnskap.

Kristin, Siri og Hilde, hvor lenge har dere holdt på med ABC-opplæringen?

-Vi har holdt på siden høsten 2008. Fokuset i Demensplan 2015 var at kompetanseheving var et viktig satsningsområde for kommunehelsetjenesten og de som jobbet nært personen med demenssykdom.

Hva synes dere er mest givende med å være foreleser i ABC?

-Det å møte engasjerte medarbeidere fra våre 15 kommuner i Sør-Rogaland er veldig kjekt. Likedan at man kan bruke erfaringer gjennom mange år i praksis sammen med forskningsbasert kunnskap i undervisningen. Når vi treffer personer fra ulike arbeidsplasser kjenner man at engasjementet smitter begge veier.

Hvorfor er ABC-opplæring så viktig?

-At ny kunnskap når ut til de som er tettest på pasientene er utrolig viktig. Det vil gi bedre pleie til brukere av tjenester hjemme, dagsenterbrukere og sykehjemspasienter. Det at mange fra en arbeidsplass får en egen perm, at de kommer på seminar og får belyst emnene i permen, samt møtes til tverrfaglige gruppesamlinger viser seg å være en god måte å tilegne seg kunnskap på.

Hvilke tilbakemeldinger får dere fra deltakerne?

-Vi får gode tilbakemeldinger fra deltakere, men også fra ledere på ulike arbeidsplasser. Jo flere som deltar fra samme arbeidsplass, jo større blir effekten av opplæringen. Det er viktig at lederne på de ulike arbeidsplassene etterspør kunnskapen. Derfor er det fint at det finnes et eget hefte for ledere utgitt av Nasjonalt senter for aldring og helse.

Kristin vinner formidlingsprisen 2022

«Jeg tror at å knytte teori og praksis tett sammen gjør det lettere å formidle kunnskap.» Kristin Aas Nordin

Under forskningens dag for klinikk psykisk helsevern ved SUS den 14. september ble en rørt og takknemlig Kristin tildelt den gjeve formidlingsprisen.  

Kristin fikk prisen for utstrakt undervisningsvirksomhet hvor hovedfokus har vært på helsepersonell fra kommunehelsetjenesten i regionen, blant annet gjennom ABC-opplæringen. Formidlingsevnen og det at Kristin bruker praksisnære eksempler og deler av egen erfaring som sykepleier ble også vektlagt. Dette gjør det faglige innholdet forståelig for alle lyttere. Kristin underviser i regionen, nasjonalt og internasjonalt. Kristin har et stort hjerte for pasientgruppen sammen med et stort faglig engasjement. Kristin er aktiv i undervisning, leder flere fagnettverk og hun deltar i høringsrunder for utvikling av ulike nasjonale planer.

Kristin Aas Nordin
Kristin Aas Nordin med synlig bevis på at hun er vinner av Formidlingsprisen 2022

Vil du vite mer om ABC?

Ta gjerne kontakt med Kristin Aas Nordin for mer informasjon om ABC-opplæring, enten på mail eller telefon:

Mail: kristin.marie.aas.nordin@sus.no

Her finner du lenke til hjemmesiden om ABC-metoden

Telefon: 51 51 56 19

Denne artikkelen ble første gang publisert i NSF Lokalen 2-2022 og kan lastes ned som pdf-fil i denne lenken

Referanseliste

Helse- og Omsorgsdepartementet, Demensplan 2025, Oslo, 2020

Nasjonalt senter for Aldring og Helse, Informasjon om ABC-opplæringen i kommunene 2021-2025, Forlaget aldring og helse, 2021