Kraftig økning i vikarbyråutgifter for rogalandskommunene

Aud og Siri

Aud Hølland Riise (t.v) og Siri Rugland Ree. (Foto: Jeanett Larsen).

av Aud H. Riise og Siri Rugland Ree, leder og nestleder i NSF Rogaland

Norsk Sykepleierforbund kartlegger årlig vikarbyråutgiftene i kommuner og helseforetak - og sammenligner funnene med tidligere år.  

Årets tall for kommunen bør få varselklokkene til å ringe hos noen og enhver – og kanskje særlig hos ansvarlige lokalpolitikere. 

Stavanger kommune brukte 72 % mer (16,6 millioner) i utgifter til vikarbyrå i 2021 enn de gjorde året før. Haugesund kommune hadde en 98 % økning og Randaberg kommune brukte hele 197 % mer i vikarbyråutgifter enn året før. Mesteparten av utgiftsøkningen er knyttet til innleie av sykepleiere. 

Hvorfor? 

Det er et paradoks. Vi har en situasjon der alle er enige om fast ansettelse i hele stillinger er hva vi ønsker. Det er bra for arbeidstakeren, det er bra for arbeidsgiver og det er ikke minst bra for pasienter og pårørende. Likevel, når vi ser landet under ett, har utgiftene til innleie økt mer enn inflasjonen hvert eneste år de siste seks årene. 

Er det slik at det ikke er noe alternativ til høy vikarbruk og kortsiktige og dyre løsninger?  

Jo, slike alternativer finnes. Det viser det faktum at 10 av rogalandskommunene ikke har utgifter til vikarbyrå i det hele tatt.  Verken i 2020 eller i 2021. Hvorfor har Karmøy null utgifter til vikarbyrå disse årene, mens naboen Haugesund brukte nær 10 millioner i 2020 og dobbelt så mye i 2021 på innleie fra vikarbyrå? Det er spørsmål som bør interessere politikere på Haugalandet. 

NSFs undersøkelse viser for øvrig en spennende trend: Kommuner som greier å kutte ut vikarbyråtjenester ett år, klarer også dette i påfølgende år. 

Hvordan snu trenden? 

Man leier inn sykepleiere når man ikke har sykepleiere selv. Det er egentlig så enkelt. Og dermed er løsningen like enkel: Man må sørge for å rekruttere sykepleiere, og kanskje enda viktigere; man må sørge for at de sykepleierne man har ikke slutter. (Og begynner i vikarbyrå som tilbyr langt høyere lønn...)  

Dagens lønnssystem har vist seg ute av stand til å løse krisen. Det er kritisk både for pasientene og helsetjenesten når kompetansen forsvinner helt ut av sykepleiertjenesten. 

Arbeidsgivere og myndigheter må prioritere sykepleierne i de ordinære lønnsoppgjørene eller på annen måte sørge for at det offentlige tilbyr konkurransedyktige betingelser for en etterspurt profesjonsgruppe. 

 Alternativet til vikarbruk er å ansette sykepleiere i faste hele stillinger, tilby dem konkurransedyktig lønn og å legge til rette for et arbeidsliv som ikke driver de ansatte ut i sykefravær og tidlig pensjonering. Man kan komme et godt stykke på vei med 120 millioner...

 Det finnes altså håp. Men håpet forutsetter vilje og gjennomføringsevne. Finnes det