Sansene i forskning - luktesansen

Duftprosjektet

Kari og Bjørg tester duftkonsepter- de hvite beholderne inneholder en «pute» med duft. Foto: SESAM

Forfatterne

av fra venstre: Mona Halvorsen, Kari Fredriksen, Bjørg Bjørkelund, og Ingelin Testad, Regionalt kompetansesenter for eldremedisin og samhandling

Mennesket har 5 sanser; hørsel, lukt, syn, smak og berøring. Uten sansene kan ikke nervesystemet styre kroppen vår, selve grunnlaget for både tanker, følelser og læring ville være borte og hendelser ville ikke bli oppfattet og lagret i hukommelsen. Aldersbetinget nedsettelse av sansene påvirker bearbeidingen, og denne skjer i relasjon til våre i relasjon til våre tidligere erfaringer. Disse vil bli vurdert som «bra» eller «dårlig», avhengig av om det er lystbetont eller ikke.  

Luktesansen - viktig, men undervurdert 

Luktesansen er en viktig, men ofte undervurdert sans. Takket være luktesansen kan vi oppdage om mat er trygg å spise, bli varslet om farer som brann eller gasslekkasje og sjekke om det er på tide med et bad. Luktesansen står også for mye glede i livet; en blomsterbukett, et nyfødt barn eller barnebarn, eller et herlig måltid. Luktesansen er også en viktig kilde til minner og tidligere erfaringer. Alle har vi vel erfart hvordan en lukt kan trigge bilder og minner fra tidligere opplevelser. 

Allikevel er luktesansen et nedprioritert område i forskningen sammenlignet med de andre sansene, og da spesielt når det gjelder hvordan luktesansen påvirkes med alderen. Vi vet at redusert luktesans ikke er uvanlig blant den eldre befolkningen. Hele 50% av personer mellom 65-80 år opplever dette (Attems, 2015). Siden luktesansen endres med alderen, endres da også holdninger og tanker om dufter når vi blir eldre? 

Dette var det store spørsmålet i 2020, da SESAM inngikk en avtale med Givaudan om å utforske hvilke holdninger personer på 60 år har til duft og aldring generelt. 

Givaudan er et sveitsisk selskap som produserer dufter for kommersielle aktører, i tillegg til å drive forskning på luktesansen. Givaudan har imidlertid ikke forsket på den eldre befolkningen og siden dette er SESAMs ekspertiseområde, ligger det til rette for et godt og viktig samarbeid. Givaudan har eksistert siden 1768 og de har utviklet flere duftkonsepter innen områder som velvære, søvn og energi. 

Holdninger til duft 

Den 23. mars 2022 møttes SESAMs erfaringspanel for forskning for å få et kurs i duft og få et innsyn i duftindustrien. Det var ansatte i Givaudan som stod for dette kurset. Etterpå fikk deltakerne duftbeholdere med ulike duftkonsepter utarbeidet av Givaudan. Hensikten var å teste ut om det konseptet Givaudan hadde laget, passet til de erfaringene og assossiasjonen som deltakerne fikk av duften. Dersom en duft skulle fungere beroligende, var det jo greit å vite om den faktisk gjorde det for de fleste. Erfaringspanelet ga ærlige tilbakemeldinger til duftkonseptene.

Resultatet viste at assossiasjoner knyttet til duft er individuelt og det er ikke lett å finne noe som fungerer likt for alle.  

Med dette som utgangspunkt kommer det en større spørreundersøkelse som er nettbasert, og hvor deltakerne skal få tilsendt nye spennende dufter som de skal teste.

Kari og Bjørg - brukermedvirkning i forskning

Bjørg og Kari
<br><br>

Kari Fredriksen (t.v) og Bjørg Bjørkelund er brukermedvirkere i prosjektet, hvis fulle navn er "Use og sense in medicine and aging. Description and importance of olfaction"

De er medlemmer i WiseAge, SESAMs plattform for brukermedvirkning og samfunnsengasjement. Wise Age arbeider med å involvere brukere i forskning og kunnskapsutvikling. Alle over 60 år har anledning til å bli medlem.

Både Kari og Bjørg ble rekruttert via WiseAge og har vært med siden starten av prosjektet. Bjørg begrunner bakgrunnen for at hun ble med som følger:

- Det er spennende å få vite hva som skjer av forskning på den eldre generasjonen. Det har nok litt å si at jeg har jobbet innen eldreomsorgen og har sett utfordringer det er på dette fagfeltet. Alt i alt er det nok generell nyfikenhet fra min side

Bill mrk: Kvinne over 60 ønskes

Følg med på Facebook-siden WiseAgebySESAM, om du er en kvinne over 60 og har lyst til å være med! 

Referanse: Attems J, Walker L, Jellinger KA. Olfaction and Aging: A Mini-Review. Gerontology. 2015;61(6):485-90. doi: 10.1159/000381619. Epub 2015 May 9. PMID: 25968962.