Store lønnsforskjeller for sykepleierstudenter i Rogaland

Illustrasjonbilde av penger

Rekrutteringstiltak 

Både kommuner og sykehus ønsker og tilbyr sykepleierstudenter helge stillinger og ferievikariat. For enkelte arbeidsgivere er det et viktig rekrutteringstiltak idet de håper studentene senere skal søke jobb hos dem. Studentene på sin side bør være bevisst at de verdsettes ganske så ulikt fra arbeidsgiver til arbeidsgiver – faktisk kan årslønnen til tilbys variere med over 100 000 kroner. Dette viser tall NSF Rogaland har innhentet fra kommuner og helseforetak i fylket. Vi har også spurt arbeidsgiverne om de har egne stipendordninger for sykepleierstudenter – og det har begge helseforetakene og 16 av fylkets 23 kommuner. 

Forskjell i kommuner og sykehus både nord og sør i fylket 

En andreårsstudent som tilbys en årslønn på drøye 413 000 (timelønn 223,80) i Bjerkreim vil bli tilbudt 330 000 (timelønn:178,80) i Strand kommune. En tredjeårsstudent vil gå opp 100 000 i årslønn, om vedkommende velger Vindafjord og Hjelmeland som arbeidsgiver fremfor Sauda eller Eigersund. 

Tredjeårsstudenter på Jæren vil bli tilbudt 38 400 mer i årslønn i Hå kommune enn i nabokommunene Time og Klepp – og 43 800 mer enn i Eigersund. 

SUS tilbyr tredjeårsstudenter lønn 30 000 og 40 000 over henholdsvis Stavanger og Sandnes kommune – mens situasjonen er omvend i nordfylket. Der får de samme studentene 25 000 mer i Haugesund og Karmøy kommune enn hva de tilbys i Helse Fonna.  

En fullstendig oversikt over lokal garantilønn for sykepleierstudenter samt de ulike stipendordningene finner dere i lenken nederst i denne artikkelen.  

Obs ansiennitet! 

NSF Rogaland gjør oppmerksom på at lønnen vi oppgir er basert på hva studenter helt uten arbeidserfaring etter fylte 18 år blir tilbudt. Tariffavtalene for både kommuner og sykehus har bestemmelser som gjør at om du kan ha krav om høyere lønn enn dette hvis du kan dokumentere opparbeidet ansiennitet. Ta gjerne en telefon til fylkeskontoret om du er i tvil om hva du har krav på. 

Obs dokumentasjon på studiet 

De fleste virksomhetene stiller krav om at studenten må levere dokumentasjon på at de er studenter – og på fullført studieår. Husk derfor å ettersende dokumentasjon etter fullførte semester. 

Lønn – et forhandlingsspørsmål 

Oversiktene våre viser den laveste lønnen de ulike arbeidsgivere har adgang til å lønne sykepleierstudenter som blir ansatt som eksempelvis helge- og/eller ferievikar. Det er selvfølgelig full adgang til å forhandle bedre vilkår – og kanskje kan det å ha kunnskap om lønnsnivået hos andre arbeidsgivere være til hjelp i så henseende? Sykepleierstudenter er attraktiv arbeidskraft og du trenger ikke ta til takke med en lønn lavere enn det du vil bli tilbudt fra andre arbeidsgivere.