Tretten sykepleiere søker samme deltidsstilling i Hå

Anne Kjersti

Anne Kjersti Haveland er NSFs hovedtillitsvalgte i Hå kommune (Foto: Privat)

-At vi i en tid med sykepleiermangel og store rekrutteringsutfordringer får tretten søkere til en deltidsstilling, kan i utgangspunktet høres ut som en gladnyhet. Eller er det nok et uttrykk for hvor belastende turnus og arbeid på helg og høytid er for sykepleierne?

Flere av søkerne har i dag hel stilling i turnus. De vil gå ned 40% i lønn ved å takke ja til denne dagstillingen. I tillegg vil de tape alle ulempetillegg de har, sier NSFs hovedtillitsvalgt i Hå, Anne Kjersti Haveland i en kommentar til NSF Rogaland. 

Haveland uttaler seg på generelt grunnlag. Hun vet ikke hvilken motivasjon søkerne har for å søke på en dagstilling ved legekontoret i kommunen, men hun registrerer at flere av søkerne har høyere stillingsprosent i dag enn 60%. Hele fem av søkerne jobber i 100% stilling som sykepleiere i turnus - enten i Hå eller i andre kommuner i regionen.

-Min bekymring er knyttet til at sykepleiere tilsynelatende velger bort turnusarbeid til fordel for lavere stilling som dagarbeider. Det i en tid der begreper som heltidskultur, sykepleiermangel og eldrebølge er velkjente for både arbeidsgivere og politikere i kommunene, sier Haveland 

Forstår 

Haveland medgir at hun forstår at enkelte sykepleiere velger bort turnusarbeid hvis de kan. 

-For noen handler det om å ta vare på egen helse. Å arbeide turnus kan være både fysisk og psykisk belastende. Det å arbeide til ulike tider på døgnet og med kort hviletid mellom vaktene utgjør en helserisiko i seg selv. For andre kan det å måtte jobbe når resten av familien har fri – enten det er helger eller jul, påske og 17. mai, oppleves så inngripende at de er villig til å gå ned i stilling for å slippe belastningen. For andre søkere kan det være en kombinasjon av disse og andre forhold. 

Belastningen må ned 

Haveland er tydelig på hva som må gjøres for å rekruttere og beholde sykepleiere i turnusstillinger i kommunene: 

-Belastningen må ned. Det må være nok folk på jobb til at man får ivaretatt pasientene uten at det går på bekostning av egen helse, slik at man ikke hele tiden opplever at oppgavene er mye større enn ressursene. I tillegg må vi alltid ha en konkurransedyktig lønn som reflektere både ansvar, oppgaver og totalbelastning med turnusarbeid, avslutter Anne Kjersti Haveland.