Ny jobb, ny lønn!

Lønn

Norsk sykepleierforbund(NSF) Vestland har samlet inn lønnsdata for sykepleiere i alle virksomheter i fylket. Det NSF registrerer er at urovekkende få virksomheter tilbakemelder at lønn blir brukt for å rekruttere/beholde sykepleiere. I Vestland er mangelen på sykepleiere stor. NSF Vestland vil minne medlemmer om at en bør/må stille lønnskrav når de får tilbud om ny jobb.

Fylkeskontoret får flere henvendelser om lønn ved ansettelse nå enn tidligere. Tilbakemeldingene er at flere takker nei til jobb dersom lønn ikke tilsvarer forventningene. Det er helt klart ved ansettelse i ny stilling du har de beste mulighetene til å påvirke egen lønn.

Når du får et skriftlig tilbud om stilling betyr det at du har den kompetansen arbeidsgiver har behov for. Tilbud om ny jobb gir deg mulighet til å forhandle lønn og eventuelt andre arbeidsvilkår som barnehageplass/arbeidstid/ bom-og bro- utgifter.

Arbeidsgiver ønsker at du signerer en arbeidsavtale. Husk at lønn må være avklart FØR du signerer. En fin måte å håndtere dette på er at du takker skriftlig for tilbudet om stillingen, og samtidig formidler at du ønsker å forhandle lønn/andre vilkår.

Ta kontakt med tillitsvalgte lokalt eller fylkeskontoret for å få råd og veiledning.

Lønnsansiennitet er et tariffrettslig begrep som brukes ved fastsettelse av lønn for en ansatt. Ved fastsettelse av lønnsansiennitet skal en ansatt få godskrevet tidligere relevant yrkeserfaring, utdanning og realkompetanse.

Etter lønnsoppgjøret 2022 skal ansettelse i sykehus og kommune få godskrevet all praksis. Jo lenger ansiennitet du får godskrevet, til høyere lønn får du. NSFs råd er, høyest mulig lønn med rett ansiennitet.

All ansiennitet må dokumenteres med kopier av attester fra tidligere arbeidsgivere. En evt. lønnsendring gjøres gjeldende fra og med den dato arbeidsgiver mottar dokumentasjonen.

Når du krever høyere lønn, bør du legge vekt på

  • Utdanningen din
  • Kompetansen din
  • Ansvarsnivået i stillingen

Konkretiser klart hva du kan og hvordan du benytter kunnskapen i jobb. Dette er ofte viktigere enn å legge ved kursbevis og lignende. Husk også at det ikke bare er formell kunnskap som teller. All erfaring av betydning for arbeidet, bør løftes frem.

Hva er nyttig for arbeidsgiver?

Fortell arbeidsgiver hvilke kunnskaper du har og hvordan du bruker disse for

  • å bidra til å nå arbeidsgivers målsettinger
  • pasientenes/klientenes og deres pårørendes beste
  • kollegers trivsel, sikkerhet og utvikling

Alle arbeidsgivere har mål de skal nå, og de setter pris på ansatte som vil bidra til måloppnåelse. Du bør derfor fortelle hvordan du bidrar til et stabilt, sikkert og utviklende arbeidsmiljø, hvordan du overfører kompetanse til kollegaer og hvordan du på en god måte ivaretar pasientenes behov.

Det er nå du har sjansen til å virkelig fortelle hvem du er og «selge» deg selv.

Ikke skriv under avtalen før alt er avklart!

NSF anbefaler ingen medlemmer å inngå arbeidsavtaler uten at lønn og ansiennitet er avtalt. Det skal komme frem av avtalen hva som konkret er din årslønn fra tiltredelsestidspunktet, og hvilken ansiennitetsdato du har fått godskrevet. Om du er i tvil hvorvidt du har fått rett ansiennitet, ber du om en skriftlig fremstilling av beregningsgrunnlaget slik at du har mulighet for å kontrollere dette selv.

NSF Vestland får tilbakemeldinger fra flere medlemmer om at arbeidsgivere stresser med å få nyansattes signatur. De mangler sykepleiere og det er forståelig at de ønsker deg på plass så fort som mulig.  Men husk, det er arbeidsgiver som har gitt deg tilbudet og som ønsker deg til sin arbeidsplass.

Avslutningsvis vil vi oppfordre sykepleiere til å applaudere nyansatte som klarer å forhandle seg frem til bedre lønn. Vi har tro på at slike forskjeller skaper en dynamikk som gjør det mulig for andre ansatte å få høyere lønn ved neste korsvei.

Det at alle skal ha samme lønn samtidig kan fremstå både rettferdig og solidarisk, men det blir sjelden de store lønnsløftene av en slik strategi.

NSF Vestland gjentar, tilbud om ny jobb gir deg en fantastisk god mulighet til å forhandle lønn. Bruk den!