Frontfag til besvær og støtte til grensesykepleierne

Linda Lavik taler foran Stortinget

Spesielt var lønnsoppgjøret utfordrende i KS, men også i Spekter. Vi ble kneblet til masten og måtte manøvrere så gode avtaler vi kunne innenfor frontfagsrammen på 1,7%. Samtlige var ute og kritiserte oss for at vi gikk til «angrep» på frontfagsmodellen. NSF ville og vil fortsatt ikke finne seg i at sykepleiere blir satt til side og holdt nede av en lønnsmodell laget for industrien på 60-tallet.

Så vi kjempet og det lille vi fikk var innenfor rammen, arbeidsgiver var rett og slett ikke til å rikke. Men så i februar kom tallene fra teknisk beregningsutvalg (TBU).

TBU-tallene viser at flere sektorer har gått langt ut over ramma til frontfaget: Industri 2,25%, finans 3,2% og varehandel 3,6%. Det kan nesten se ut som vi er blitt lurt. Men mer nøyaktig vil det vel være å si at vi her igjen ser at ansatte i offentlig sektor blir tatt for gitt. Det er nesten ironisk hvor sterk motviljen mot å løfte sykepleierne er. Spesielt i det året hvor helsevesenet har trengt oss mest, og satt oss sterkest på prøve. Vi kan rett og slett ikke fatte at i sykepleiernes og jordmødrenes år, under en global pandemi, blir sykepleierne taperne som blir forbigått. Det finner vi oss ikke i! Vi får god støtte av både Mette Nord i Fagforbundet og Ragnhild Lied nå etter forhandlingene, men det er litt trist at den ikke kunne komme før. Etterpåklokskap har sin pris. Men vær du sikker at til mellomoppgjøret vil vi være beredt. Arbeidsgiver har veivet det røde flagget, og nå spisser vi hornene og ser rødt.

Men vi taper på så mange vis under denne pandemien. Her i Viken har vi på grunn av sykepleiemangelen over lengre tid gjort oss avhengig av utenlandsk arbeidskraft, spesielt fra Sverige. Helt prekært er det i gamle Østfold hvor flere sykepleiere fra Sverige daglig mister inntekts, som resultat av pålagt karantene. De har også fått belastet arbeidshverdagen sin på flere vis, med hyppigere tester og mange har måtte komme utenom arbeidstiden sin. NSF kjemper for disse sykepleierne som vi så sårt trenger. Mange av de er nordmenn som bor på andre siden av grensen. Noen har til og med slitt med å få komme hjem etter jobb på grunn av stengte grenser. Her må arbeidsgiver og regjering legge til rette for at helsevesenet har tilgang til sykepleierne de trenger. Den enkelte ansatte må sømløst kunne komme på jobb! Vi støtter grensesykepleierne og krever at regjeringen kommer på banen.

Hilsen oss i fylkesledelsen - Dag, Tiril og Linda