Filmfestival i en annerledes tid

Catrine Buck Jensen er klar for filmfestival hjemme fra egen stue.

I likhet med oss sykepleiere har også Tromsø Internasjonale Filmfestival (TIFF) smittevern i fokus. Det har medført at årets festival er heldigital, men også med daglige visninger på utekinoen på Stortorget i Tromsø. Uansett er mulighetene mange for å skape unik og god festivalstemning hjemme!

Når oppdraget er å knytte sykepleie og film sammen, så har jeg tydeligvis blitt så yrkesskadet at jeg nærmest finner sykepleie eller betydning for sykepleiefaget i det meste. Som sykepleiere er vi vitner til personlige forhold, familieforhold og konsekvenser av politiske beslutninger. Mange sykepleiere er daglig vitner til hvordan sosiale forhold og samfunnsstrukturer innvirker på det enkelte menneskets skjebne, og evne til å ta vare på seg selv. Dette får vi i høyeste grad servert også i TIFF-programmet.

Hvis vi tenker sykepleie i konkret forstand ser jeg for meg at filmer som 'Mogul Mowgli', hvor den britisk-pakistansk rapperen Zaheer får artistdrømmen satt på vent av en autoimmun sykdom, kan gi et perspektiv om hvordan sykdom innvirker på livet. Også filmen 'There is no God but me', som handler om den sibirske 40-åringen Ruslan, kan skildre en historie om å bo sammen med og være pårørende til en Alzheimer-rammet mor og de utfordringer det kan medføre.

Menneskekroppen er et sentralt element i vårt arbeid og er viktig at blir tematisert i vårt yrke. Filmen 'Fat Front' handler om kroppspositivisme, selvtillit og det å elske seg selv uansett størrelse. Ifølge programomtalen kjemper fire unge, skandinaviske jenter "mot en fettfobisk verden og lærer seg å elske kroppene sine" - her har vi sykepleiere kanskje noe å lære?

TIFF gir oss mulighet til å ta del i ulike historier, og gir rom for å reflektere over mangfoldet i samfunnet - både i arktiske områder (gjennom programmet Film Fra Nord (FFN), i det fjerne østen og i utviklingsland. Som sykepleiere får vi nær kjennskap til andres historie i arbeidet vårt. Historier berører. Noen provoserer, noen glemmer vi og noen setter varige spor. Dette gjelder både i sykepleiefaget og i filmens verden.

Og om du bare vil glemme koronaen og verden for et øyeblikk, hvorfor ikke la deg forføre av den Sør-Koreanske zombiefilmen 'The Odd Family: Zombie on Sale'? Der blir vi lovet (i hvert fall i følge traileren) nesten to timer med obskure scener og zombiegørr - herlig avbrekk for de som liker sånt!

Snurr film!