Kvinnens partner eller ledsager anbefales mulighet for tilstedeværelse under og etter fødsel

Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

Fødselsdepresjon har økt betydelig under pandemien. Kvinner opplever at de har vært uten far/partner det meste av fødselen, og foreldre reagerer på at partneren først får komme til sykehuset når hun er i «aktiv» fase av fødselen – og ofte må dra hjem kort tid etter. Jordmorforbundet, med flere, har gjennom dialog med FHI fått på plass et nytt viktig punkt i rådene for besøk i føde- og barselavdelingene.

Sammen med Landsgruppe for helsesykepleiere NSF og Nasjonal kompetansetjeneste for amming. har Jordmorforbundet sendt et velbegrunnet og forskningsbasert brev som nå fører til en ny tilføying til eksisterende råd og anbefaling. Det nye punktet i anbefalingen er: «Det bør tilstrebes å tilrettelegge for tilstedeværelse av partner/nærmeste pårørende (definert av kvinnen selv) under fødselen og i barseltiden».

Gjennom media og jordmødres erfaringer fra klinikken har vi fått historier om hvor vanskelig dagens covid-19 situasjon er for mange par som venter barn og som føder i denne unntakstiden. I innspillet til Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet ber vi om hurtigtesting av mor og partner. Vi har også vist til forskning fra blant annet Danmark, hvor man går ut ifra at kvinnen og partner som bor sammen har samme smittestatus.

FHI sier i sitt svar til Jordmorforbundet at det er uheldig at sykehusenes lokale justeringer av nasjonale råd er strengere enn nasjonale anbefalinger, som kan medføre at praksis på føde-/barselavdelingene kan bli svært ulik mellom sykehusene. I praksis må selvsagt smittevernregler løses lokalt i tett samarbeid med føde- og barselavdelingene, sykehusets smittevernpersonell og ledelsen i det enkelte helseforetak. Helsedirektoratet understreker likevel at helseforetakene ikke bør gjøre sine generelle tiltak strengere enn det de offisielle rådene tilsier, men det er anledning for lokale vurderinger som er strengere, når den lokale situasjon tilsier det. Jordmorforbundet mener ny presisering fra FHI gir grunnlag for å vurdere egne kriterier på nytt slik at de ikke er unødvendig strenge med de tilleggsbelastninger det medfører for den nybakte familien.