For første gang arrangerer Norsk Sykepleierforbund i samarbeide med NSFs faggruppe for sykepleiere innen psykisk helse og rus (SPoR) et webinar. Psykisk helse og rus webinaret er et av flere NSF arrangerer i forbindelse med at WHO har lansert 2020 som sykepleiernes og jordmødrenes år. https://www.who.int/campaigns/year-of-the-nurse-and-the-midwife-2020
Vi ønsker å tydeliggjøre pasientenes behov for sykepleiefaglig kompetanse og oppfølging i tjenestene. Sykepleierforbundet ønsker å være en pådriver for utvikling av gode tjenester for pasient, brukere og pårørende. Vi har derfor invitert en håndfull foredragsholdere til å belyse tematikken for oss.
Du er dermed invitert til en flott ettermiddag sammen med oss, hjemme i din egen stue/kontor/kjøkken, eller rett og slett på jobben. Kanskje like før du går på eller av vakta di. Uansett, vi gleder oss til å se deg digitalt!
Program
-
v/2. Nestleder NSF, Kai Øyvind Brenden
-
v/Jin Marte Øvreeide, psykolog, seniorrådgiver i Helsedirektoratet
Jin Martes innlegg handler om status for pakkeforløpene, og kort om oppdateringene som er publisert.
-
v/Morten Brodahl, erfaringskonsulent ved Nasjonal kompetansetjeneste for samtidig rusmisbruk og psykisk lidelse
Morten vil snakke om: Rus-en selvforskyldt lidelse? Eksempler på skadereduserende tiltak innenfor rus- og psykisk helse. Dilemmaer knyttet til dette, og hvordan ideologi innen rusbehandling i mange tilfeller forhindrer å redusere stigma om personer med ROP-lidelser.
-
v/Karina Sebergsen, Psykiatrisk sykepleier. Ph.d. i helsevitenskap. Enhetsleder døgnenhet ved Senter for psykisk helse og rusbehandling, Universitetssykehuset Nord Norge.
I innlegget fokuserer Karina på om sykepleiere har et særegent ansvar for mennesker som har alvorlige psykiske lidelser.
https://unn.no/steder/senter-for-psykisk-helse-og-rusbehandling-storsteinnes
-
v/Lise Sæstad Beyene, psykiatrisk sykepleier/ph.d, førsteamanuensis v/ VID vitenskapelige høgskole
Lise har fokus på hva samvalg betyr i psykisk helsearbeid ut fra pasienters og helsepersonells perspektiv. Det legges vekt på sykepleiefaglige implikasjoner for å praktisere samvalg i klinisk praksis.
-
v/Målfrid Frahm Jensen, hjelpepleier, tidligere erfaringskonsulent ved SUS.
Målfrid vil gå inn på helsepersonells plikt til å varsle etter helsepersonelloven § 17, om forhold som kan gå ut over pasienters sikkerhet. Varsling oppleves som svært krevende, og spesielt i etter en har varslet fordi varselet ikke blir håndtert på en god måte, og varsleren kan utsettes for gjengjeldelser. Varsling er viktig og vanskelig. Pasientene trenger sykepleiere som våger å målbære deres stemme. Som våger å si ifra. Være pasientens advokat.
https://www.universitetsforlaget.no/varsling-med-utgangspunkt-i-helsetjenesten
-
v/Lene Gregersen, fagleder for rus og psykiatritjenesten i Porsanger kommune
Lene ønsker å si noe om verdien av å ha psykiatriske sykepleiere tilknyttet kommunal legevakt .Dette ønsker hun å formidle gjennom å fortelle om et prosjekt vi hadde som het : «Psykiatrisk legevakt i Porsanger » i 2 år. Prosjektet ble startet for å rekrutterer og stabiliserer legetjenesten i kommunen.
https://www.porsanger.kommune.no/
-
v/Arnhild Lauveng, spesialist i klinisk samfunnspsykologi, ph.d.
Arnhilds innlegg vil dreie seg om:
- Alle mennesker er ulike. Det nytter ikke å behandle diagnoser, vi må se etter behovene til det enkelte individ.
- Psykisk helsearbeid er noe helt annet enn det tidligere fagfeltet «psykiatri». Det inkluderer oppmerksomhet på bolig, arbeid, fritid, relasjoner, somatisk helse, mm, og funksjon er generelt mer vesentlig enn symptomer.
- Hun har stor tro på betydningen av miljøterapi. Samtidig er miljøterapi i dag noe helt annet enn det var for 20 år siden, siden mye miljøterapi nå må foregå i pasientens hjem, i bemannede boliger, dagsentra, osv.
Vedlegg
Kontaktpersoner
-
Kristin VeistenTeknisk ansvarlig
kristin.veisten@nsf.no -
Heidi Vembe SwensenTeknisk ansvarlig
heidi.vembe.swensen@nsf.no -
Kristine Børsum Stenstad