Aktivitetsdata i psykisk helsevern

Rapporten Analysesenteret har levert på oppdrag fra Norsk Sykepleierforbund (NSF) viser at sykepleiere er delaktig i rundt 21 % av alle kontakter innen poliklinisk psykisk helsevern. Det ser ut til at denne andelen holder seg ganske stabil sammenlignet med tidligere undersøkelse, om en ser alle regionale helseforetak (RHF) under ett.

Betydelig aktivitet

Sykepleiernes andel knyttet til aktivitet varierer fra 20-25 % mellom RHF-ene, og er stabilt innen det enkelte RHF. På HF-nivå er bildet preget av stabil og betydelig innsats. Rapporten viser at variasjonene mellom HF er betydelig større med hensyn til helsefaggruppen sykepleiere sin andel av kontaktene.

Grunn til å tolke forsiktig

Rapporten viser til at registreringen av utførende helsepersonell både er feil og mangelfull. Funnene er alvorlig, slik de fremkommer av Analysesenterets rapport. Data slik de er rapportert inn til NPR fra PHV og TSB gir et feil bilde av den polikliniske aktiviteten både med hensyn til antall polikliniske kontakter og hvilke helsepersonellgrupper som pasienten faktisk møter.

De påpekte svakheter i datagrunnlaget gjør at resultatene derfor må tolkes med forsiktighet. Absolutte tall som fremkommer i rapporten er ikke anvendbare som uttrykk for virkeligheten. Basert på trender med hensyn til ulike helsefaggruppers deltakelse i kontaktene (andeler) er det likevel grunnlag for å gi et holdepunkt for omfanget av sykepleiere sin delaktighet i polikliniske kontakter innen PHV, og til dels TSB.