Nei til privatisering

Hele befolkningen har krav på likeverdige helse- og omsorgstjenester. Norsk Sykepleierforbund mener at privatisering og konkurranseutsetting av tjenestene truer likeverdigheten, gir et todelt helsevesen og forringer de ansattes lønns- og arbeidsvilkår.

Norsk Sykepleierforbund er bekymret for at økende bruk av anbudsordningen fører til økt byråkrati, økt risiko for mangler i tjenesten, samt forskyvning og pulverisering av ansvar.

Ved utstrakt kjøp av private tjenester trekkes både penger og verdifull kompetanse ut av det offentlige. Private aktører kan hente ut gevinsten fra de mest lønnsomme pasientgruppene, samtidig som det offentlige fremdeles sitter igjen med det fulle ansvaret for befolkningens helsetjeneste.

God utnyttelse av ressurser til alles beste, forutsetter at helse- og omsorgstjenestene eies, drives og finansieres av det offentlige.

Norsk Sykepleierforbund mener konkurranseutsetting/profittbasert privatisering ikke er forenlig med prinsippet om god ressursutnyttelse, lik tilgjengelighet til helsetjenester, forsvarlig arbeidsmiljø og tariffestede rettigheter for de ansatte.