Sykepleiefaglig støtte til sykehus i Uganda

Av Michael Vitols, 19.03.2013

Tre norske sykepleiere har nylig avsluttet en seks ukers frivillig utplassering ved Kagonda District Hospital i vest Uganda. NSF formidlet kontakt mellom sykepleierne og det ugandiske sykepleierforbundet (UNMU).

UNMU, som er som er en av NSFs samarbeidspartnere i Afrika, la meget godt til rette for besøket fra Ingrid Korsboen, Ida Hilda Eriksen og Synne Marie Myhre fra Drammen sykehus.

Midlertidig godkjenning

Kontakt med vertssykehuset ble formidlet og midlertidig sykepleiergodkjenning ordnet. Våre utsendte medarbeidere ble tatt godt i mot på flyplassen og fikk omvisning i hovedstaden før de bega seg ut på en seks timers biltur vestover i landet.

Vel framme i byen Kasese ble de innkvartert på et vertshus sykehuset disponerer. Tre soverom sto klare, men de nøkterne norske sykepleierne ville heller dele soverom. Dette synes våre afrikanske kolleger var positivt og ganske så ”afrikansk”.

 

Ingrid, Ida og Synne på vakt ved Kagunda distriktssykehus.

 

Vakt på sengepost

Generalsekretæren for det ugandiske sykepleierforbundet bor i Kasese og passet på at våre kolleger hadde det bra. De fikk gå i vakt på sengeposten og var behjelpelige med prosedyreopplæring av studenter, sykepleiere og leger. Det ble også arrangert besøk til lokale helsesentre for at de skulle se hvordan helsevesenet i Uganda fungerer på ulike nivå.

Tid ble det også til et besøk til fjellgorillaene – med nærkontakt litt utenom det vanlige. Vanligvis skal turistene holde seg på sju meters avstand. Men når gorillaen plutselig tar et par hopp og lander en meter unna, da er det bare å sitte helt stille! Heldigvis var han bare nysgjerrig på tre lyse skapninger fra langt i nord.

- Har vært til stor hjelp

Faglig erfaring, samt kollegial og personlig kontakt har gitt Ingrid, Ida og Synne en unik opplevelse. Sykehuset på sin side var meget fornøyd med besøket. I et takkebrev skriver de:

”… vi satte stor pris på besøket og de norske sykepleierne har vært til stor hjelp. Vi ber om at flere kan komme etter hvert…”

”… på avslutningsmøtet som vi holdt ble det enighet om at flere norske sykepleiere bør oppmuntres til å komme på fagutveksling. Hvis mulig kunne også leger og andre fageksperter komme siden Kagando sykehus har flere områder der faglig støtte og veiledning ville være nyttig. Det er best hvis sykepleierne som kommer er godkjente sykepleiere med en del praktisk erfaring.”

Vil formidle inntrykkene

Etter oppholdet i Uganda dro Ingrid og Ida på ferie til Cape Town i Sør Afrika. NSFs representant var i byen og fikk til et nyttig ”debriefing” møte med dem. Hovedinntrykket er at alt gikk veldig bra. På direkte spørsmål om de hadde opplevd noe ubehagelig, svarte de avkreftende. Nå gleder de seg til å formidle opplevelser og inntrykk til kolleger i Norge. Kanskje blir det flere turer – enten for Ingrid, Ida og Synne eller andre kolleger.