Flott leserinnlegg i BT

Remi Lønøy er en engasjert sykepleier, som jobber i eldreomsorgen. De eldre brukes som valgflesk, hevder han i et leserinnlegg som BT publiserte på nett i dag.

 

Remi Lønøy er engasjert sykepleier i eldreomsorgen

                    

 

Nå må politikerne slutte å pynte seg med eldreomsorg, uten å faktisk hjelpe! Ved hvert eneste valg kommer det ene eller det andre partiet med store løfter til det norske folk om hvordan alt blir bedre hvis de kommer i regjering.

Til gjengjeld må borgere i et velfungerende demokrati følge med på at løftene følges opp. Problemet oppstår når dem det gjelder ikke kan passe på at lovnader faktisk gjennomføres. De eldre og sykeste blant oss er svært utsatt for å bli neglisjert. Nettopp fordi de kanskje ikke har krefter eller mulighet til å sørge for at politikerne holder sine løfter. Ikke fordi de ikke har meninger, for det har de så absolutt.

For litt siden kunne vi lese om Charles (94) og Gunvor (95) som ikke fikk bo sammen på sykehjemmet, når Gunvor ble for syk til å bo hjemme med sin ektemann. Charles derimot var for frisk til å bo på sykehjemmet.

Denne saken fikk sinnene til å koke hos folk over hele landet. At det er mulig å gjøre slike umenneskelige ting mot de gamle i rike Norge, tenkte nok mange.

Foran hvert eneste valg får vi, nærmest uten unntak, lese tilsvarende historier hvor eldre enten ikke får den hjelpen de trenger eller blir utsatt for uverdig behandling fra det offentlige. Politikerne er da raskt på banen for å love dypt og hellig at slike ting ikke vil skje dersom de får styre etter valget.

Vi trenger ikke politikere som bare treffer de eldre på sykehjem et par uker i forkant av valget for å sanke stemmer. Det vi trenger er politikere som tør å ta de virkelig tøffe diskusjonene om hvordan vi skal gjøre om hele eldreomsorgen, for å kunne gi god og verdig hjelp også i fremtiden.  

Bergensbyrådene Harald Schjelderup (Ap), Erlend Horn (V) og Vigdis Anita Gåskjenn (KrF) skrev i Bergens Tidende forleden dag. I innlegget kalt «Gammel kjærlighet ruster ikke» snakker de varmt om at eldre ektepar skal få være sammen på sykehjemmet, selv om den ene har bedre helse enn den andre.

I lys av saken om Charles og Gunvor ønsker de at eldre i Bergen skal få bo sammen på sykehjem, selv om den ene er for frisk. Når en vet tilstanden i eldreomsorgen for øvrig, blir ikke dette innlegget for meg noe mer enn billig valgflesk.

Kjære politikere, la denne valgkampen handle om tiltak som virkelig gir bedre eldreomsorg. Begynn å besøke eldre der de fleste av de er, nemlig i hjemmene deres. Besøk arbeidsplasser, og møt de som faktisk står for hjelpen til flesteparten av de eldre. Slutt å snakk så mye om sykehjem, men snakk mer om hjemmetjenestene, rehabilitering, avlastningsplasser og omsorgsteknologi.

Nå er det på tide at politikerne gjør noe ordentlig for de eldre, og ikke bare pynter seg med dem i valgkampen.