Hvor mange glass tåler barnet ditt?

Av NSF, 17.12.2017

Barn fortjener en trygg julefeiring uten berusede voksne. Derfor ønsker AV-OG- TIL og en rekke kampanjepartnere å oppfordre alle til å bruke alkovett denne julen.

NSF, Jordmorforbundet NSF og 18 andre organisasjoner samarbeider med AV-OG- TIL om kampanjen «Hvor mange glass tåler barnet ditt?». - Alt for mange barn opplever en juletid preget av voksnes alkoholbruk. Vi skylder disse barna at vi snakker sammen om alkoholbruk, at vi sier ifra når noen går over streken og at vi selv tenker over egen drikking sier Elise Nyborg Eriksen som er fungerende generalsekretær i alkovettorganisasjonen. Hanne Charlotte Schjelderup som er leder i Jordmorforbundet NSF sier hun er glad for å kunne bidra til å sette temaet på dagsorden.

-Jordmorforbundet NSF støtter opp om denne kampanjen, fordi vi vet at voksnes alkoholbruk kan være både ødeleggende og vondt for barn. Barn merker gjerne endringer i de voksnes oppførsel før vi selv merker det, og kan synes det er ubehagelig og utrygt. Derfor vil vi oppfordre alle til å vise godt alkovett i jula, sier Schjelderup. Eriksen understreker viktigheten av at så mange gode kampanjepartnere stiller seg bak budskapet. - At så mange organisasjoner går ut sammen gir en bredde og legitimitet til temaet om å være varsom med alkoholbruk rundt barn. Vi er sikker på at denne innsatsen gjør at flere foreldre også i år stiller seg spørsmålet: «Hvor mange glass tåler barnet mitt?» Eriksen oppfordrer alle til å følge kampanjen i AV-OG- TIL sine kanaler i sosiale medier. Det er også mulig å bestille materiell, som man kan få gratis tilsendt. Dette kan man bestille her.

Alkohol og graviditet - er det verdt det?
Det kan være vanskelig å vite hvordan man kan utvise godt alkovett når man prøver å bli gravid, eller nettopp har blitt det. Hvertfall hvis man ikke vil at andre skal vite riktig ennå. Her er noen råd å ta med seg på veien.

Det er forsket mye på alkoholbruk i svangerskapet og de alvorlige skadene dette påfører fostre. Forskningen har ikke gjort det mulig å fastsette en sikker nedre grense for hvor mye man kan drikke under svangerskapet uten å påføre fosteret skade. Derfor er anbefalingen fra norske helsemyndigheter at gravide er avholdende under hele svangerskapet. Les mer her