Gunnar Sønstebys pris 2018 til Elizabeth Hoff

Av NSF, 12.01.2018

På 100-årsdagen for Gunnar Sønsteby mottok jordmor og sykepleier Elizabeth Hoff prisen for å ha ledet innsatsen til WHO i Syria.

I fanehallen på Akershus festning mottok Hoff prisen fra kulturminister Linda Hofstad Helleland, for hennes mangeårige innsats som hjelpearbeider i Syria.

Prisvinneren sa at hun i sin jobb i Syria ikke kan la være å se enkeltmennesket, som en gammel mann som forklarte at han ikke fikk sove fordi det ikke hadde vært bomber om natten. Han var ikke vant til stillheten.

Under overrekningen holdt NSFs generalsekretær Olaug Flø Brekke en tale der hun sa at hun sammenlignet Hoff med Florence Nightingale: Uredd og dyktig i en krigssone.

- Min innsats er ingenting annet enn det den syriske befolkningen selv gjør for å hjelpe de som er i nød. Det rører meg veldig, sa Hoff til konferansier Jan Åge Fjørtoft.

Sykepleier og jordmor

Hoff har jobbet som sykepleier og jordmor. I 20 år har hun jobbet som hjelpearbeider, og er den internasjonale hjelpearbeideren som har vært lengst i Syria.

Innstillingskomiteen for prisen sier i sin begrunnelse blant annet at uten Hoffs innsats hadde situasjonen for Syrias befolkning vært langt verre enn den er.

«Elizabeth Hoff er kjent som en person som ikke viker unna fare. Hun karakteriseres som nærmest uredd overfor autoriteter og går ikke av veien for å konfrontere de krigførende partenes ledere.»

Gunnar Sønstebys Minnefond ble etablert i 2013 for å hedre Gunnar Sønstebys livsgjerning og bidra til å videreføre hans budskap. Hvert år deler minnefondet ut en pris i hans navn.