First Light – Jordmorsang til Jordmorforbundet

Av Jordmorforbundet NSF, 06.02.2018

Larvikbandet Maple Station ble i anledning Jordmorforbundets 50-årsjubileum, høsten 2017, spurt om de kunne skrive en sang om det å være jordmor. Resultatet ble den nydelige sangen «First Light», skrevet av Pål Thorstensen og sunget av vokalist og jordmor Ragni Hovland. Bandet hadde urpremiere på sangen på jubileumsmiddagen 22.september 2017. 

I forbindelse med slipp av singelen skrev Maple Station dette på facebooksiden sin: 

Vår vokalist Ragni Hovland jobber som Jordmor på fritida. Ja, vi skriver Jordmor med stor-J, for det er et yrke det står respekt av. Maple Station prøver å fremme sine tanker om yrket gjennom låta "First light". Vi hadde urfremføring av låta på Jordmorforbundets årsmøte 2017. Låten er skrevet til- og for Jordmødrene i Jordmorforbundet.

I en forlengelse av denne kommentaren hadde vi lyst å høre litt mer om bandets tanker, og spurte dem derfor noen spørsmål. Les hva de sparte på spørsmålene her:

Hva tenkte dere når dere ble spurt om å lage sangen?
- Med hodet fullt av ideer og et rykende ferskt intervju med en meget dedikert Jordmor Helene Tennefoss ga det meg innsikt i en verden jeg aldri trodde jeg skulle ta del i eller skrive om. Hun lærte meg mange interessante ting og noen få ting jeg skulle ønske jeg kunne glemme, sier Pål

Hvorfor sa dere ja til en slik forespørsel?
- Det var et tema jeg aldri har tenkt noe på og måtte bare prøve, men for Ragni sin del var det mer naturlig å bidra i et miljø som hun har jobbet i noen år, svarer Pål.

Hva handler sangen om for dere?
- For meg handler jo sangen om arbeids-hverdagen min, og jeg synes teksten omfavner mange deler av den - for den kan åpenbart være veldig ulik! Det er bra gjort av en som IKKE er jordmor å få til! Jeg er spesielt glad i de delene av teksten som omhandler det å være den første som tar imot det nye livet, siden det oppleves som noe av det mest meningsfulle ved å være jordmor for meg. Det er veldig ærefullt å få lov til å ha denne rollen i noens liv, både i barnets, men også i morens liv. Jeg føler teksten uttrykker en ydmykhet jeg ofte føler på jobb, forteller Ragni.

Hvordan er det for deg Ragni, som selv er jordmor å synge den?
- Jeg har jo elsket melodien og kordene fra den første gang Pål spilte den for meg. Så det gjør at jeg liker veldig godt å synge den. I tillegg opplever jeg teksten som "spot on" i forhold til mange sider ved jordmoryrket.

-Det føltes spesielt meningsfylt å synge denne på generalforsamlingen til Jordmorforbundet for andre som har samme bakgrunn som meg. Jeg var ekstremt nervøs, siden sjefen satt i salen, men d er jo også noe fint med det å vise fram andre sider av en selv som ikke kommer frem på jobb.

- I tillegg opplevdes det spesielt for meg å synge den for min kollega (Helene Tennefoss), som Pål hadde intervjuet angående sangen for å hente stoff. Deler av låten handler litt om henne. Det rørte meg, forteller hun.


Har dere noen andre tanker om sangen eller fremføringen?
- Mange flere burde sett fjesa på gutta i bandet da vi skulle rigge opp på scenen og måtte gå gjennom stand-området med fødebadekar, vaginaplansjer og sutureringsutstyr - haha, priceless, ler Ragni.


Hør sangen på Spotify her: https://open.spotify.com/track/3PJn8y7fqCrwb45cVl1x6g?si=ZyFnrLLxTGS_rJyVIfD9Ag

Last ned teksten ved å klikke her: