Workshop for jordmorstudenter

Av Jordmorforbundet NSF, 05.06.2018

TRONDHEIM: For å feire at to år på skolebenken for å bli jordmødre var over, arrangerte lokalgruppa i Trondheim workshop med påfølgende festmiddag for jordmorstudentene ved NTNU. Workshopen ble svært godt mottatt.

"Kjære Jordmorstudenter! Nå er det ikke lenge igjen før dere er ferdige jordmødre. Vi håper dere gleder dere til å stå på egne ben og jobbe på lag med oss som kolleger, og ikke studenter! Helt på tampen av skoleåret ønsker Jordmorforbundet NSF å invitere dere alle til en workshop. Her ønsker vi å gi dere en ekstra mulighet til å øve på akuttsituasjoner dere kommer til å komme ut for på fødeavdelingen" lød invitasjonen som ble sendt ut til studentene.

Lokalgruppa i Trondheim inviterte hele jordmorkullet ved NTNU til en workshop hvor elevene ble delt inn i 5 grupper. De rullerte i poster hvor temaene var; vanskelig skulderforløsning, blødning etter fødsel og seteforløsning. De fikk en mini-innføring i bruk av ultralyd, først og fremst for å kunne verifisere fosterleie, og en post hvor refleksjon sto på agendaen. Sistnevnte var for å kunne ta opp spørsmål og tanker omkring situasjoner eller opplevelser de hadde gjort seg etter 2 år på studiet og i praksis.

Blødning: Jordmor Lene Aas gikk gjennom postpartumblødnings-prosedyren med studentene, snakket om årsaker, risikofaktorer, syntocinonets halveringstid, estimering av blødning og alt det andre som  har betydning for blødning etter fødsel. 

Tilbakemeldingene etter workshopen var svært gode. "Dette var så nyttig!", "Brikkene faller mer på plass nå, når vi har noe å henge det på" var noen av kommentarene som kom. Det var ingen tvil om at workshopen på tampen av skoleåret kom godt med. "Refleksjonsposten var veldig fin, vi trenger å snakke om alt vi opplever gjennom jobben" sa en annen.

På refleksjonsposten satt jordmødrene Ingebjørg Laache og Helene Ringås klare for en prat. De snakket med studentene om hvor viktig det er å samtale rundt både de vanskelige og mindre vanskelige casene, og om jordmødres fare for å bli utbrent i yrket. Det var det mange av studentene som satte pris på.

Skulderdystoci: Instruktørene og jordmødrene Ingunn Bastholm og Linn Holberg gikk igjennom risikofaktorene for vanskelig skulderforløsning og alle fikk øve på håndgrepene for forløsning av skuldre

 

Ultralyd: "Så utrolig gøy å kunne gjøre ultralyd, og skjønne litt hva vi ser" var det en av studentene som sa. Jordmor ved Nasjonalt senter for fostermedisin Liv Lorås, og jordmorprofessor og lærer på ultralydutdanningen for jordmødre Eva Tegnander, viste jordmorstudenten prinsippene bak ultralyd i svangerskap, og viste dem at det ikke er farlig å trykke litt på ultralydapparatene. 

Seteforløsning: Selv om barn i seteleie stort sett tas i mot av leger på fødeavdelingen, er det svært viktig at jordmødre kjenner til utstyret man trenger, hva man skal tenke på, og kan manøvrene man bruker ved seteforløsning. Instruktør og jordmor Sigrid Torblå gav studentene en grundig gjennomgang og oppfriskning i setefødsler.

Festmiddag! 
Etter workshopen dro instruktører og studenter på restaurant for å nyte en velfortjent og deilig festmiddag. Praten gikk lystig rundt bordet, erfaringer ble utvekslet mellom studenter og erfarne jordmødre.

 

Tusen takk til alle våre dyktige og faglig sterke instruktører, og takk til Norsk sykepleierforbund, Jordmorforbundet NSF sentralt og jordmorprosjektet i NSF som gjorde dagen mulig. Vi håper å kunne tilby det samme til neste jordmorkull ved NTNU. 

 

Og sist men ikke minst, tusen takk til
studentene for fantastisk gode tilbakemeldinger. Velkommen som våre kollegaer!