Jordmorforbundets kvinnehelse seminar!

Av Jordmorforbundet NSF, 26.04.2019

10.4.19 samlet Jordmorforbundet 30 jordmødre fra kommuner og sykehus i hele landet, som jobber med eller skal i gang med arbeid rundt kvinnehelse/prevensjon/celleprøver.  Flotte foredrag og en engasjert forsamling gjorde dagen svært vellykket.

Dagen begynte med leder av Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup. Hun forklarte jordmødrene blant annet om de ulike finansieringssystemene i sykehus og kommune og hvordan det påvirker våre tjenester.

Annetine Staff som er professor og overlege ved OUS og forskningsleder ved UiO var neste kvinne ut. Hun hadde en glitrende forelesning om svangerskapet som stresstest for hjerte- og karsykdommer. Bør kvinner i risikogrupper følges tettere videre i livet etter at de har født? Hvordan kan vi bidra til å informere kvinner om at de er i risikogrupper? Staff var klar på at jordmødre har en viktig rolle med å spre informasjon og kunnskap, samt påvirke myndigheter til å prioritere risikogrupper.

Deretter fikk vi høre Ameli Tropè, leder av livmorhalsprogrammet, forelese om problemstillinger rundt hpv, celleprøvetakning, diagnostisering etc.

I lunsjen hadde Bayer worskop med spiralinnsettelse. Dette var svært populært og nyttig, og mange var innom workshopen.

Camilla Svensvik, gynekolog ved AHUS, hadde så en forelesning om den gynekologiske undersøkelsen. Det var en svært engasjert forsamling, og det var tydelig at denne kunnskapen var det behov for!

Ingvill Dalseg, jordmor og lokalpolitiker for Høyre fortalte om sine erfaringer med å bygge bedre tjenester, og hvordan man best kan påvirke politikere til å få mer ressurser i kommunene.

Til slutt hadde vi gode diksusjoner i salen om problemstillinger og utfordringer man møter. Det er svært nyttig med erfaringsutvekslinger og nettverksbygging ettersom mange sitter alene eller kanskje med kun en kollega på sin helsestasjon.

Vi opplevde dagen veldig positiv og fikk inspirasjon til å gjenta dette ved en senere anledning.

Takk til alle som deltok, både deltagere og forelesere!