Siste innspurt i meklingen

Av NSF, 22.05.2019

Meklingsfristen i kommunesektoren er natt til fredag, og i dag starter innspurten. – Vi håper på en løsning, sier forhandlingsleder for Unio kommune, Steffen Handal. 200 medlemmer i Norsk Sykepleierforbund kan bli tatt ut i streik.

Unio kommune fant ikke en forhandlingsløsning med KS i årets mellomoppgjør. Også Akademikerne valgte å bryte forhandlingene. Oppgjøret gikk derfor til mekling.

KS, Unio og Akademikerne skal derfor de neste to dagene forsøke å finne fram til en løsning ved hjelp av Riksmekleren. Fristen for å bli enige er kl 24.00 23. mai. Meklingen foregår i Christiania Qvartalet møtesenter i Oslo sentrum.

– Vi håper å komme fram til en løsning, sier leder og nestleder i forhandlingsutvalget, Steffen Handal og Solveig Kopperstad Bratseth fra Norsk Sykepleierforbund.

200 kan bli tatt ut i streik

Årsaken til bruddet i forhandlingene er at de lengst utdannede lærerne, som regjeringen er opptatt av å rekruttere, fikk et dårligere tilbud enn andre arbeidstakere.

Dersom partene ikke finner en løsning, blir over 7000 Unio-medlemmer fordelt på 21 steder tatt ut i streik fra fredag morgen. Drøyt 200 medlemmer i Norsk Sykepleierforbund er meldt tatt ut i første streikeuttak.

Se listen over institusjonene fordelt på kommuner og fylkeskommuner her

Når det er mekling, så blir arbeidsgivernes og arbeidstakernes representanter i lønnsforhandlinger, såvel som Riksmeklerens representanter og myndigheter, pålagt taushet om meklingen. Dette skjer fra de møtes hos Riksmekleren, etter brudd i ordinære lønnsforhandlinger. For Unio kommune i mekling skjedde det da de troppet opp hos Riksmekleren 2. mai.