Nå pågår siste innspurt i meklingen i mellomoppgjøret KS

Av Trude Hansen, 23.05.2019

Meklingsfristen i kommunesektoren er natt til fredag 24.5.19. Fylkesleder Linda Lavik håper at det blir løsning i mekling, men dersom ikke er vi klare til streik.

16 medlemmer i Norsk Sykepleierforbund i Buskerud kan bli tatt ut i streik.

Unio kommune fant ikke en forhandlingsløsning med KS i årets mellomoppgjør. Også Akademikerne valgte å bryte forhandlingene. Oppgjøret gikk derfor til mekling. Fristen for å bli enige er kl 24.00 23. mai.

Dersom det ikke oppnås enighet så er det er totalt 16 medlemmer i Buskerud som skal ut i første omgang. Dette gjelder medlemmer som jobber i Drammen og Kongsberg kommune og videregående skoler.

– Vi håper å komme fram til en løsning, sier leder og nestleder i forhandlingsutvalget, Steffen Handal og Solveig Kopperstad Bratseth fra Norsk Sykepleierforbund.

200 kan bli tatt ut i streik

Årsaken til bruddet i forhandlingene er at de lengst utdannede lærerne, som regjeringen er opptatt av å rekruttere, fikk et dårligere tilbud enn andre arbeidstakere.

Dersom partene ikke finner en løsning, blir over 7000 Unio-medlemmer fordelt på 21 steder tatt ut i streik fra fredag morgen. Drøyt 200 medlemmer i Norsk Sykepleierforbund er meldt tatt ut i første streikeuttak.

Når det er mekling, så blir arbeidsgivernes og arbeidstakernes representanter i lønnsforhandlinger, såvel som Riksmeklerens representanter og myndigheter, pålagt taushet om meklingen. Dette skjer fra de møtes hos Riksmekleren, etter brudd i ordinære lønnsforhandlinger. For Unio kommune i mekling skjedde det da de troppet opp hos Riksmekleren 2. mai.