Tanker fra en sykepleierstudent om sykepleiernes dag

Av Trine Håvardsen Skaar, 12.05.2020

I dag skal jeg endelig etter en lengre periode med sykdom få lov til å gå på jobb, og jeg gleder meg.

Gjennom studiet og min arbeidsplass har jeg lært å bli stolt, og har i de siste månedene virkelig forstått viktigheten mitt fremtidige yrke har. Det er derfor jeg også sitter med en klump i magen av bekymring for hva som skjer i fremtiden, på grunn av tanker rundt tema som:

  • Det evige temaet om hvorfor ikke sykepleierne får bedre lønn med tanke på jobben og innsatsen som blir gjort? Ikke bare under en pandemi men også under normale omstendigheter.
  • Hvordan ser arbeidshverdagen vår ut om 10-20 år i forhold til den kommende sykepleiermangelen og den stadig økende arbeidsmengden?
  • Hvordan ser arbeidsforholdene våre ut ved neste pandemi?

NRK har skrevet om helsepersonell som har måtte brukt engangsutstyr flere ganger i frykt for å smitte eldre på sykehjem. Det har blitt fortalt om episoder der det hamstres og krangles om beskyttelsesutstyr på arbeidsplassen - vi blir desperate.

I dag trosser flere frykten for å smitte pasienter og utsette nære familie i risikogruppen for å stille opp for landet.

Sykepleierstudenter i dag er ikke motivert av lønn, vi er motiverte og engasjerte av den viktige jobben som legges ned for samfunnet.

Vi har heldigvis som andreårsstudenter fått tilrettelagt praksis for å få bidra i kampen mot covid-19 gjennom å jobbe. 

Så når mine medstudenter og jeg skal om et års tid brette opp ermene og gi oss ut på det ansvarsfulle arbeidet som står oss i vente, er dette erfaringer som er gull verd å ha i den hektiske arbeidsdagen.

Kutting i årsverk og budsjett er blitt daglig tema på våre praksisplasser der vi som studenter allerede får se skyhøye arbeidsmengder - hvordan i alle dager skal vi takle dette om noen år?

En liten trygghet blir for meg viten om mengden helsepersonell som allerede kjemper for bedring - det må vi fremtidige sykepleiere backe up med!

Så: lytt til, og lær av sykepleierene slik at deres meninger og erfaringer blir hørt i regjeringens korona-kommisjon i ettertid, det vil trygge alle for fremtiden.

NSFs forbundsleder Lill Sverresdatter formidler dette i sin tale til sykepleierne i dag:

«Sykepleiere i frontlinja har ikke bare reddet liv, men vi har gitt livene liv».

Selv som 3/4 sykepleier gleder akkurat denne dagen meg da den minner oss på at jobben vi gjør nå og skal gjennomføre i fremtiden vil bli satt pris på av resten av Norge.

Gratulerer med sykepleierdagen!❤️

 

Beste hilsen

Hanna Amalie A Fuglem

Sykepleierstudent ved NTNU Ålesund