Logo

Tips til Filmfestivalen TIFF 2020, av Mai-Britt Martinsen, FTV NSF UNN HF samt medlem i Fylkesstyret i NSF Troms

Av NSF Troms og Finnmark, 07.01.2020

Tromsøs Internasjonale Filmfestival arrangeres for 30. gang i Tromsø i perioden 13.-19. januar.

TIFF er en populær publikumsfestival, og målt i antall besøk er det Norges største filmfestival og landsdelens største kulturarrangement.

 

Som festivalvenn og hekta på TIFF, vil jeg anbefale alle filminteresserte medlemmer av NSF til å sette seg inn i årets filmprogram. Det er mye helse i god kultur, og det er mange filmer som appellerer til oss som sykepleiere. Selv tar jeg alltid noen ekstra dager fri for å få med meg flest mulig filmer i løpet av denne uka. Det går helt fint å se fire filmer på en dag, men man må også sette av litt tid til å spise, drikke og snakke sammen om det man har sett og opplevd. Å være i denne «filmbobla» gir mange fantastiske opplevelser og innblikk i ulike land og kulturer.  Man blir dradd inn i diverse etiske dilemma og refleksjoner. Ikke minst er det godt å «ruse» seg på film. En sunn og annerledes rus som anbefales.

Åpningsfilmen er «One Day in the Life of Noah Piugattuk». Året er 1961, stedet er Baffinøya i det nordlige Canada som i dag er Nunavut. Noah møter en mann med et oppdrag fra den kanadiske stat. Dette møtet bærer bud om store forandringer for Noah. Regissøren er Zacharias Kunuk og er grunnlegger av den første Inuit filmstudio og av verdens første internettplattform for mediekunst av urfolk fra hele verden. 

Selve flaggskipet under TIFF er konkurranseprogrammet. Det vises 12 filmer som konkurrerer om ulike priser. Filmene skal ikke være mer enn 2 år gamle, og disse skal ha Norgespremiere under TIFF. Dette er kvalitetsfilm fra ulike land og ulike sjangre. Selv starter jeg alltid planleggingen av filmprogrammet med å prioritere disse filmene. Så må jeg alltid velge bort noen, fordi de ikke gir et godt nok førsteinntrykk eller fordi det ikke passer med visningene. En av filmene jeg har valgt her heter «Vally of souls.» En film fra Colombia 2002, og beskrives som en poetisk og utforskende reise gjennom tap, sorg og trøst.                                                                                                                                                                                                                                                                                 

Filmprogrammet FFN Film fra Nord presenterer de beste kort og dokumentarfilmene fra det nordlige Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada, Grønland og USA. Her har jeg bl.a. valgt «FFN -Shorts 1» som består av 6 kortfilmer. Der en av filmene handler om et dødsleie, en annen om å finne tilbake til hverandre. Denne filmen har Lofoten som bakteppe, og siden jeg er fra Lofoten lokker den spesielt. 

Horisonter byr på en smak av de beste filmene fra festivalverden akkurat nå og inkluderer premierer av kvalitetsfilmer på vei inn i norsk kinodistribusjon. Utvalget favner bredt i sjanger, stil og geografi- det eneste kriteriet er kvalitet. Her har jeg valgt «Oss to» en fransk film, en vakker kjærlighetshistorie om to eldre kvinner. En film som viser hvor vanskelig det kan være å holde på fasaden, men at det kanskje er enda verre å innse at du har levd på en løgn.

Norske Horisonter er en seksjon for norske langfilmer. Her har jeg valgt «Selvportett» Filmen handler om en ung kunstner med alvorlig anoreksi. Hun blir en berømt kunstner, og med sine bilder avkler hun sykdommen i all sin gru. Hun rakk så vidt å se filmen selv før hun i oktober 2019 døde. Filmen beskrives som portrett av en usedvanlig jente i en rå og poetisk film.

For at dere skal finne filmer som passer dere må dere selv inn å lese i filmprogrammet. http://www.tiff.no/

Billettsalget startet mandag 6. januar