Langvakter, heltid - og 90 færre arbeidstimer i året

Merete og Gunn Karin

Avdelingsleder Merete Fjell Sandve (t.v) og plasstillitsvalgte Gunn Karin Myhre Naley ved Skudenes sykehjem. (Foto: Privat)

På Arbeidstilsynets sider går det klart frem at arbeidsgiver har ansvar for at turnuser forsvarlighetsvurderes før de iverksettes – og at dette arbeidet skal gjøres i samarbeid med tillitsvalgte og verneombud. Målet er å redusere helserisikoen ved å jobbe turnus mest mulig – også omtalt som mest mulig helsefremmende turnus.

En slik forsvarlighetsvurdering er kanskje særlig viktig når det er snakk om langvakter, en arbeidstidsordning som er vanlig i Karmøy.

I mars i fjor åpnet Skudeneshavn sykehjem helt sør i kommunen, og avdelingsleder Merete Fjell Sandve hadde forberedt seg grundig: 

-Vi startet planleggingen av arbeidstidsordninger i god tid før sykehjemmet skulle åpne. Selv fordypet jeg meg i aktuell forskningslitteratur om emnet og forhørte meg om andre sykehjems erfaringer når det gjaldt bl.a ansattes tilbakemeldinger. Denne kunnskapen tok jeg med meg i møter med arbeidstakerorganisasjonene og vernetjenesten samt virksomhetsleder og avdelingsleder, sier Fjell Sandve. 

Godt partsamarbeid 

Fjell Sandve forteller om et godt partsamarbeid der organisasjonene var gode bidragsytere inn i arbeidet med arbeidstidsplanleggingen 

-Det var et samarbeid preget av tillit og vilje til samarbeid og finne gode løsninger. Selv om vi ikke var enige om alt var dialogen god. Vi klarte å finne frem til en arbeidstidsordning som alle kunne stille seg bak. Ja, faktisk en ordning som alle heiet på. 

Hele stillinger, årsturnus, 14-timersvakter og 33,6 timers arbeidsuke

 Alle sykepleiere ved sykehjemmet jobber tilnærmet 100% stilling.  

I tillegg til tolv sykepleiere i tredelt turnus har de en sykepleiefaglig koordinator som jobber på dagtid. 

-Sykepleierne går langvakter på 14 timer i helgene og 28 nattevakter i løpet av ett år. Nettene er samlet med maks tre på rad med god hviletid i etterkant av en nattevaktsperiode.  De arbeider 14 helger i året, noe som er to mer enn hva hver fjerde helg ville utgjort, forklarer Fjell Sandve. 

Et annet tiltak som skal forebygge den økte helserisikoen det tross alt er å jobbe turnus og langvakter er forkortet arbeidsuke: 

-Vi har inngått en særavtale med organisasjonene som innebærer at alle ansatte har 33,6 timers arbeidsuke selv om alle ikke ville hatt krav på en slik arbeidstidsforkortelse. Det betyr at de i løpet av ett år arbeider om lag 90 timer mindre enn hva kollegaer med 35,5 timers arbeidsuke gjør, noe som tilsier at de arbeider rundt 2,5 uker mindre i løpet av ett år enn de ellers ville gjort, sier Fjell Sandve 

En annen gevinst med forkortet arbeidsuke er at ansatte opplever de har mer overskudd til ekstravakter: 

-Alle virksomheter vil oppleve at det kan oppstå et særskilt og tidsavgrenset behov for merarbeid eller overtid, f.eks gjennom sykefravær på aften- eller nattevakten. Det tar tid å bygge seg opp en «vikarbank», og tidvis tilsier kompetansebehovet at vi må be egne ansatte om å jobbe ut over avtalt stillingsstørrelse. Det at de arbeider 90 timer mindre i året gjør at flere har overskudd og kapasitet til å påta seg merarbeid, er min opplevelse sier Fjell Sandve 

Årsturnus gir muligheter 

Avdelingslederen fremholder videre at en årsturnus over 52 uker er et godt verktøy: 

-Årsturnus gir økt mulighet for de ansatte til selv å kunne påvirke egen arbeidstid, noe forskning viser er helsefremmende i seg selv. Fleksibiliteten i årsturnus gjør at vi lettere kan imøtekomme ønsker om å kanskje å jobbe litt mer i perioder for å ha tilsvarende lengre friperioder. Samtidig er vi klar over at en jevn fordeling av arbeidstid og fritid er mer helsefremmende enn for høy konsentrasjon av arbeidstid i perioder, så her går vi i dialog med den ansatte og prøver å finne rimelige løsninger i arbeidstidsplanleggingen. 

Fornøyde medlemmer 

NSFs tillitsvalgte ved Skudenes, Gunn Karin Myhre Naley, opplever arbeidstidsordningen som helsefremmende, noe også øvrige medlemmer gir uttrykk for: 

-Det at nattevaktene er konsentrert i to ukers bolker der vi går 7 netter i løpet av to uker for så å ha ni dager fri gjør at også de som ikke har arbeidet natt tidligere ikke opplever dette som for inngripende når det gjelder behov for søvn og tid til restitusjon. Vi har mindre stell, pleie og tunge løft på natt, så for meg personlig innebærer nettene også mindre av de fysiske «vondtene» som en travel arbeidshverdag fører med seg, sier Naley. 

Når det gjelder langvaktene i helgene er Naleys oppfatning at medlemmene vurderer dette som en god ordning for både ansatte og pasienter. 

-Vi vet at når vi skal arbeide helg er det alltid ordinær aftenvakt på fredag, så langvakt lørdag og søndag etterfulgt av to dager fri. Arbeidsdagen organiseres på en slik måte at det er større ro og færre arbeidsintensive perioder enn ved ordinær helgevakt, vi er sikret tilstrekkelig kompetanse hele helgen og pasientene møter stort sett bare kjente ansikter i løpet av helgen. 
 

Forsvarlighetsvurderinger og evalueringer 

Ronny Breivik er hovedtillitsvalgt for NSF i Karmøy og mener partene i kommunene er bevisst sitt ansvar når det gjelder forsvarlighetsvurderinger og evalueringer av turnuser: 

-Alle som jobber lange vakter i Karmøy kommune evaluerer sin egen turnus ut fra bl.a hvordan de opplever denne «på kroppen», søvn, hvorvidt de får avviklet pauser og i hvilken grad de opplever økt risiko for feilvurdering (behandling/medisinering) ved langvakter. 

Ronny Breivik
Ronny Breivik er NSFs hovedtillitsvalgte i Karmøy kommune (Foto: NSF Rogaland)

Hovedtillitsvalgte blir invitert til møter der vi går gjennom evalueringene. Det er også krav til forsvarlighetsvurdering av alle turnuser uavhengig av vaktlengde. Her ser vi både på sykefravær, men også generelt hvordan ansatte opplever sin egen turnus er tema som tas opp.  I tillegg er NSF stort sett representert i arbeidsmiljøgrupper og turnusgrupper på den enkelte arbeidsplass. Det betyr at vi får med oss eventuelle utfordringer med turnus eller arbeidsmiljø på et tidlig tidspunkt, og kan være pådriver å gjøre noe med det, sier Breivik

Når det gjelder Skudenes sykehjem har det vist seg at arbeidstidsordningen foreløpig hverken har ført til mindre eller mer sykemeldinger enn ellers i kommunen.  

Spente og avventende

Det er for tidlig å gjøre seg opp for mange meninger etter kun ett år i drift med sykehjemmets arbeidstidsordning, men både avdelingsleder Merete Fjell Sandve og hovedtillitsvalgt Ronny Breivik vurderer de foreløpige erfaringene som gode og er positive og spente på fortsettelsen.