1.mai -arbeidernes kampdag

Fylkesleder Reidun Stavland og fylkesnestleder Cecilie Hammersland

Fylkesleder Reidun Stavland og fylkesnestleder Cecilie Hammersland

I år er det 79 år siden det var krig i Norge. Det er 112 år siden Norsk Sykepleierforbund ble dannet. I over 100 år har arbeiderbevegelsen kjempet kamper på vegne av arbeiderne. Kamper kanskje de fleste av oss tar for gitt som rettigheter vi har, og som vi selvsagt vil ha fremover. Mange glemmer kanskje at de rettighetene vi har i dag, er det fagorganisasjonene som har kjempet fram.

 I forbindelse med arbeidernes kampdag 1 mai er det derfor på sin plass å takke våre søstre og brødre for de kamper de har kjempet frem for oss. Takk for at vi har en normalarbeidsdag på 8 timer, takk for at vi har lover som regulerer ferier og permisjonsordninger. Takk for at vi har en folketrygd som gir oss pensjon å leve av den dagen vi velger å tre ut av arbeidslivet.

Vi vil også takke for at vi har et godt utbygd helsevesen i Norge, både i kommunene og i sykehusene. Ikke minst vil vi takke for den norske modellen med trepartssamarbeidet og alle våre tillitsvalgte som hver dag står på for våre medlemmer.

Noen vil nok mene at dette ikke er noe å takke for, og at helsevesenet i Norge ikke er som det en gang var. Likevel, og alt i alt hvis vi ser stort på det, så har vi det bra i Norge.  Alt dette og mer til av det som nevnes ovenfor er faktorer som de fleste av oss tar for gitt. De av oss som jobber i sykehusene tar også for gitt at under en operasjon så oppfylles de hygieniske kravene til operasjonsstue, og at sykepleier, lege samt det nødvendige utstyret er på plass. Likeså at pasienten får nødvendig oppfølging og tilsyn i etterkant av operasjon, og kan fortsette tilhelingsprosessen under trygge rammer i hjemmet. Vi har også forventninger om at vi er trygge i hjemmene våre, at vi får kjøpt våre nødvendige matvarer på butikken og at apotekene har de medisinene vi trenger.

Disse forventningene vi har, som vi mener at må være oppfylt til enhver tid, slik er det ikke for alle mennesker i verden. Ei heller for pasienter og helsepersonell i hele verden. Selv i land som synes svært lik som Norge, og bare en kort flyreise unna, er situasjonen en helt annen. Vi ser pasienter og helsepersonell som både lever og arbeider under ekstreme og umenneskelige forhold.

Hovedbudskapet til Norsk Sykepleierforbund i forbindelse med årets 1 mai markering er solidaritet med helsepersonell i krig og konflikt.

Norsk Sykepleierforbund mener at krig er forakt for liv, og vi vil henstille til våpenhvile nå.

Helsepersonell og sivil befolkning er ikke legitime mål i krig.

Reidun Stavland, fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Vestland

Cecilie Hammersland, fylkesnestleder Norsk Sykepleierforbund Vestland