Vi ser tilbake på en spennende og lærerik dag sammen i Oslo. Etter kort innledning ved avtroppende leder Ingvild Gaare-Olstad delte Anne-Marie Rustad Indregard innsikter om et godt arbeidsmiljø med fokus på ekte sykepleie som er og kan være emosjonelt belastende. (Allergi)sykepleie er ekte arbeid, med ekte mennesker og ekte følelser. Anne-Marie delte kloke innsikter om emosjonell dissonans, avklaring av forventninger, psykologisk trygghet, anerkjennelse, mestringstro, teamarbeid, relasjonell ledelse og emosjonell avstemming. Deretter delte Terese Sterner erfaringer fra Sverige for fagfeltet allergisykepleie, samt om astmaopplæring for voksne. Utdanning til allergisykepleie bygger der (som i utdanning av andre spesialiteter) på «Fundamentals of care». Allergisykepleieren, eller også allergikonsulenten som brukes i Sverige som et begrep, utgjør en link mellom pasienten og helsevesenet, og mye av arbeidet kan sammenlignes med å være krimdetektiv både i forhold til mat og måltider og utover dette inklusive boforhold. Innenfor temaet astmaopplæring påpekte Terese behovet for kontinuerlig utdanning av pasienter/brukere, og lanserte idéer om både utvikling av, og forskning om felles Nordiske program for dette. Bor det en master eller en doktorgrad «i magen» hos noen av våre medlemmer? Kanskje dette da er en tematikk vi kan arbeide med og sammen om?
José Hernán Alfonso underviste så om kontakallergi og kontakteksem, og hvordan huden lærer å reagere via sensibilisering og elisitering. José sammenlignet også arbeidet med detektivarbeid, og la vekt på de lange tidslinjene og den kliniske relevansen. Deretter fulgte Anna Nordhammar opp med fokus på allergitesting knyttet til kontaktallergi. Hun la vekt på miljø- og eksponeringsforståelse og undersøkelse av pasienter en sammenheng, og hvor vanskelig det kan være å få kunnskap om innhold i faste stoffer. Det finnes ca. 4000 kjente kontaktallergen, men bare ca. 600 kommersielle testsubstanser. Kartlegging er viktig, ikke bare får å unngå stoffer, men også for å kunne utelukke allergi slik at pasientene ikke er mer begrensede i livet enn nødvendig. Sist var Anna også innom utfordringer med diabetesutstyr og allergistoffer der som er et stort problem for mange.
Etter fagdagen var det generalforsamling med valg av ny leder og nytt styre. Det er mye spennende fremfor oss, og vi håper på sikt at vi kan få etablert en masterutdanning i allergisykepleie i Norge.
Sist men ikke minst, sosialt fellesskap og relasjoner er viktig for utviklingen av fagfeltet allergisykepleie. Vi håper alle hadde en god tur hjem, mette og fornøyde, og litt Primafile etter middag på Prima Fila.