Pediatric Nursing Association of Europe (PNAE) arrangerte sin 6. barnesykepleierkongress i Roma i september 2023

PNAE 2023

Barne- og nyfødtsykepleiere fra mange land møttes for å presentere og diskutere erfaringer, forskning og nye prosjekter knyttet til helse og akutte eller kroniske komplekse tilstander hos vår pasientgruppe.

PNAE ble opprettet for 20 år siden og ledes i dag av England og Italia. Formålet er å være en faglig og politisk møteplass for forbund som arbeider med sykepleie til premature, nyfødte, barn, og unge.

Gjennom felles målsettinger skal vi sikre at nyfødte, barn, unge og deres familier skal få den pleien og omsorgen de har krav på. Sykepleien skal være av høy faglig kvalitet i alle ledd. Målsettingene er beskrevet i en serie «position statements» som jevnlig oppdateres for alltid å være brennende aktuelle.

Alle de europeiske barnesykepleierforbundene er invitert til dette samarbeidet slik at vi gjennom en felles agenda kan ha en sterk stemme i de utfordringer vi står overfor. Barnesykepleierforbundet (BSF) representerer Norge i dette regionale nettverket. PNAE inngår i det internasjonale nettverket for barnesykepleiere Pediatric Nursing Associations | IPN og arbeider for å nå de globale målsettingene i den europeiske konteksten. De internasjonale målene er:

  • enhance the care of children and adolescents worldwide
  • use the UN Convention of the Rights of the Child to promote and advocate for the health, wellbeing/welfare and development of children
  • encourage communication between paediatric nurses to help further the care of all childre

PNAE har siden 2011 arrangert 4 fysiske barnesykepleierkongresser i Europa. I 2021 arrangerte de også en digital kongress som følge av Covid—19. Årets kongress i Roma inviterte til innlegg med 10 fokusområder som utgangspunkt:

  1. Quality improvement based on Research and evidence within Paediatric Nursing Practice;
  2. Children and Young People’s safeguarding and protection;
  3. Ensuring Equality, Diversity, and Inclusion in children’s healthcare;
  4. Professional development and advanced roles in Paediatric Nursing;
  5. Innovation in professional education and practical training for paediatric care;
  6. Good practice examples of supporting children and young people with long term, complex and palliative care needs and their families;
  7. Using digital technology to deliver care in paediatric services;
  8. Safe and healthy environments: Issues in Paediatric care;
  9. Innovation in nursing infants, children and young people in primary, community, pre-school and school settings;
  10. Supporting the mental health across the life course of children, young people and families.

Et omfattende program med presentasjoner og diskusjoner ble avholdt i Roma 28.-29. september i år. Høydepunktene var mange, men særlig ble det engasjement rundt temaet kompetanse og utdanning.

PNAE har siden 2017 kartlagt utdanningene og krav til barnefaglig kompetanse på universitet og sykehus i Europa. Resultatene viser at vi har en vei å gå når det gjelder kvalitetssikring av barnesykepleien, også her i Norge. Mange land har krav til barnefaglig kompetanse for å få lov til å arbeide med barn. I Italia må man for eksempel velge om man vil utdanne seg til barnesykepleier eller voksensykepleier allerede ved opptak til sykepleien.

Undersøkelsen viste spennende funn som vi i BSF kan bruke i vår argumentasjon for økt kompetanse og styrking av barnefaget i Norge. Sammen forstår vi mer og blir sterkere.

Neste kongress er planlagt til Frankrike i 2026 og vi håper at Norge vil stille som en solid bidragsyter med mange innlegg og postere. Følg med på BSFs nyhetsbrev!

dikt