Folkehelsemeldingen skal utjevne helseforskjellene

Hanne Charlotte Schjelderup

Leder i Jordmorforbundet NSF Hanne Charlotte Schjelderup

Intensjonene er gode, men tiltakene er for svake på et helt sentralt felt innen folkehelse. —Jeg hadde en klar forventning om at den ville være tydeligere på en styrking av folkehelseinnsatsen rettet mot gravide, barn og unge, sier leder av Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup.

Jordmorforbundet NSF mener at de universelle tiltakene må starte lenge før skolealder. En god og likeverdig svangerskaps-, fødsels og barselomsorg er ett nødvendig grep. En styrking av helsestasjoner og skolehelsetjenesten er like viktig. Norsk helse- og omsorgstjenester er under press. Mangel på jordmor-, sykepleierkompetanse og annet helsepersonell utfordrer kommuner og helseforetak til å prioritere annerledes de neste årene. Dette påpekes av Helsepersonellkommisjonen og i Kvinnehelseutvalgets NOU. 

Tidlig innsats er et kjent begrep for oss som har jobbet med gravide, barn og unge, og en klok tilnærming til hvordan vi kan få et bærekraftig helsevesen også i framtiden. Forebygging og sikring av god folkehelse starter før graviditet, i mors liv og i de viktige barne- og ungdomsårene. Helsestasjonen er den eneste universelle arenaen som systematisk og regelmessig observerer og følger opp alle gravide, barnsførste leveår, og som nær 100 prosent av sped- og småbarnsforeldre benytter seg av. 

Ammefrekvensen er lavere i grupper med lav sosioøkonomisk status enn i grupper med høy sosioøkonomisk status. Innføring av mor-barn-vennlige føde-, barsel- og neonatalavdelinger og ammekyndige helsestasjoner, og det at arbeidslivet blir lagt til rette slik at det er mulig å amme i samsvar med helsefaglige råd, er viktige tiltak. Når mor ikke er i permisjon, har hun krav på inntil en time ammefri med lønn så lenge barnet er under ett år og arbeidsdagen er på minst sju timer.

FHI vil få i oppdrag å utarbeide et forslag til hvordan en systematisk kartlegging av kvinners mulighet til å amme i arbeidstida i tråd med helsefaglige råd kan gjennomførest. Dette vil Jordmorforbundet løfte frem et veldig nødvendig og positivt til tak fra regjeringen.

Alvorlig psykisk sykdom og svangerskapsdepresjon kan forebygges under graviditet og etter fødsel. Det er et stort folkehelseproblem som berører langt flere enn den syke. Det er positivt at folkehelsemeldingen har mange tiltak rettet mot unges psykiske helse, men vi skulle ønske at de var mer kraftfulle og også rettet mot gravide og småbarnsmødre.

Jordmorforbundet NSF vil påpeke betydningen av jordmødre og helsesykepleiere i dette arbeidet. Det er smart og vel anvendte midler å ta denne investeringen i livsviktig kompetanse, til det beste for vårt offentlige helsevesen og befolkningen.