Viktig gjennomslag for Jordmorforbundet i rapporten Gjennomgang av allmennlegetjenesten

Hanne Charlotte Schjelderup

Arkivfoto: Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup

Utvalget gir i rapporten regjeringen konkrete forslag til både organisering og finansiering av fastlegeordningen. I tillegg foreslås det oppgaver som kan løses av annet personell under ledelse av fastlegen, og om det er oppgaver som kan flyttes ut av ordningen.
Bakgrunn for utvalget var at utfordringer i allmennlegetjenesten har økt over tid.

Av forslagene rapporten inneholder er Profesjonsnøytrale takster og økt bruk av delegering en seier for Jordmorforbundet å ha fått på plass. I praksis vil dette kunne innebære finansiell likestilling mellom jordmødre og leger. Videre vil det medføre økt etterspørsel fra kommunene knyttet til ansettelse av jordmødre, av den enkle grunn at det er økonomisk gunstig for kommunen å ansette flere jordmødre til å gjøre mer av oppgavene i fagfeltet som de i dag deler med legene.

Rapporten påpeker at de fleste oppgavene som utføres i kommunehelsetjenesten gjøres uten at lege er tilstede, eller i nærheten. Samtidig er det mange oppgaver som andre enn legene kan være faglig best kvalifisert til å utføre. Eksempelvis kan en jordmor ha bedre kvalifikasjoner enn allmennlegen relatert til graviditet og fødsel. Det kan se ut til at måten fastlegetjenesten er organisert og finansiert på i dag, forhindrer ny og hensiktsmessig arbeidsdeling mellom helsepersonellgrupper.

Leder i Jordmorforbundet Hanne Charlotte Schjelderup har i mange år jobbet for bedre økonomiske vilkår for kommunejordmødre i tett samarbeid med fagavdelingen i NSF. -Her kan vi trekke lange linjer i vårt påvirkningsarbeid opp mot politikere og myndigheter. I mai 2018 sikret Jordmorforbundet politisk flertall for stortingsvedtaket "Stortinget ber regjeringen styrke den kommunale jordmortjenesten og vurdere ny finansiering, slik at det blir mer attraktivt for kommuner å tilsette jordmødre." Resultatet ble et oppdrag til Helsedirektoratet gitt i Tildelingsbrev for 2019:

" Helsedirektoratet skal vurdere finansieringen av tjenester ytt av jordmor til gravide og barselkvinner i kommunene og sammenligne denne med finansiering av tjenester til samme målgruppe ytt av andre yrkesgrupper som lege og helsesykepleier."

Oppdraget gis med basis i anmodningsvedtak nr. 748, 24. mai 2018: "Stortinget ber regjeringen styrke den kommunale jordmortjenesten og vurdere ny finansiering, slik at det blir mer attraktivt for kommuner å tilsette jordmødre."

Jordmorforbundets leder Hanne Charlotte ble invitert inn i Helsedirektoratets arbeidsgruppe. Rapporten fra Helsedirektoratet ble ferdigstilt etter ett år. Jordmorforbundet ba nylig Helsedirektoratet oversende rapporten til utvalget i vårt samarbeidsmøte oktober 2022 slik at dette ble vektlagt i utvalgsarbeidet.

-I tillegg har vi i vårt skriftlige innspill krevd økonomiske vilkår som er likestilt fastlegen for likt arbeid, så dette gjennomslaget er vi strålende fornøyd. Årevis med hardt arbeid gir resultater! Jordmødre har ikke bare en rolle i forbindelse med svangerskap og fødsel, men har også en rolle innenfor kvinnehelse. Kvinner oppsøker jordmødre i forbindelse med overgangsalder, celleprøver og prevensjon. Det er viktig at finansieringsordningen også tar høyde for dette, sier Schjelderup.

Etter innføring av fastlegeordningen har det skjedd store endringer i de kommunale helse- og omsorgstjenenestene. Fastlegeordningen er en viktig del av helsetjenesten, men de består også av mange andre tjenester. Helsestasjonen og skolehelsetjenesten har blitt styrket. Helsesykepleiere har en viktig rolle i oppfølging av barn, unge og deres familier. Jordmortjenesten i norske kommuner avlaster legene for en rekke oppgaver knyttet til svangerskap og kvinnehelse. En del av målbildet er også å forbedre arbeidsdeling og samhandling mellom kommunehelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.

Denne rapporten blir viktig inn i arbeidet med statsbudsjettet for 2024 og i Nasjonal helse- og samhandlingsplan som legges frem i slutten av året.