Fag, utdanning og forskning

Fag

Faggruppen jobber med å stimulere til, og øke utveksling av kunnskap mellom hygienesykepleiere og smittevernpersonell slik at vi sammen når målet om mindre sykehusinfeksjoner og antibiotikaresistens. Medlemmene utgjør et nettverk av kompetanse, som både innad i faggruppen og på tvers av NSFs fagområder, skal fremme kunnskap om smittevern.

Handlingsplan for et bedre smittevern

Helse- og omsorgsdepartementet har gitt ut Handlingsplan for et bedre smittevern med mål om å redusere helsetjenesteassosierte infeksjoner 2019-2023.

Godt smittevern bidrar til bedre pasientsikkerhet og er en forutsetning for å begrense utbrudd og spredning av smittsomme sykdommer i helsetjenesten og samfunnet.

Handlingsplanen har to hovedmål, åtte konkrete delmål og 37 tiltak. Se handlingsplanen for detaljer (lenken under).

Folkehelseinstituttet - smittevernressurser

Kompetansebeskrivelse

Smittevernsykepleiere har en avgjørende kompetanse og rolle i et godt smittevern.
Smittevernsykepleiere har grunnleggende bred kunnskap om infeksjonsforebygging og – overvåking, forstår smittevernprinsippene og tilpasser disse til den praktiske utøvelsen. Slik gir de et vesentlig bidrag til bedre folkehelse i befolkningen og til styrket beredskap. Vi utgjør en ressurs for både helseforetak og kommuner.
Det har vært viktig for Norsk Sykepleierforbund og Faggruppen for smittevern å synliggjøre fagkompetansen, ansvaret og oppgavene smittevernsykepleiere har i dag. Samtidig peker vi på hvordan en framtidig utdanning bør innrettes for å imøtekomme behovet for kompetanse som fremtidens smittevern krever.

Denne kompetansebeskrivelsen er et viktig bidrag til et styrket smittevern, til at smittevernsykepleierens posisjon styrkes og opprettholdes, og til faglig identitet og stolthet.
Helsetjenesten trenger alle profesjoner, alle profesjoner trenger smittevernsykepleieren!

Kompetansebeskrivelse (kilde.no)

Utdanning

Nordisk ministerråd vedtok i 2017 at Gøteborgs universitet skal etablere en ny nordisk utdanning i smittevern.

Kompetanseheving innenfor smittevern er et sentralt tiltak for å forebygge spredning av smittsomme sykdommer og antibiotikaresistens. Pasientsikkerhet og forebygging av helsetjenesteassosierte infeksjoner er et satsningsområde for EU, hvor medlemslandene anbefales å etablere utdanning på ulike nivåer, nasjonalt, regionalt og lokalt.

Nordisk utdanning i smittevern og sykehushygiene

Dette er en oppdragsutdanning på initiativ av Nordisk Ministerråd og er åpen for søkere fra de nordiske landene (Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige). Den startet høsten 2019. Lenken under gir mer informasjon om utdanningen.

Tidligere utdanninger innen smittevern

  • Diplomutdanning (60 ETCS) innen smittskydd, med mulighet for en master i folkehelsevitenskap (120 ETCS) ved Nordic School of Public Health NHV, Gøteborg (2007-2014)
  • Videreutdanning til hygienesykepleier (60 ETCS), ved Høyskolen Diakonova, Oslo (2009-2013) (to kull på deltid)
  • Hygienesykepleierutdanning (ett år) ved Folkehelseinstituttet, Oslo (seks kull fra 1987 tom 2003)

Forskning

Masteroppgaver fra NHV