Vinnerne av årets sykepleierpriser 2024

Årets Prisvinnere Nordland

Årets Prisvinnere: Vigdis Sæthre Lorentzen og Britt-June Kuraas

Prisene er en del av NSF Nordlands arbeid med å sette fokus på kvalitet og faglig forsvarlighet i sykepleietjenesten i Nordland. Sykepleiere og sykepleieledere som gjennom sitt virke inspirerer, engasjerer og motiverer andre, trenger litt heder og ære i en travel og hektisk hverdag.

Årets Sykepleiepriser ble delt ut under Fagdag for medlemmer i Stormen konserthus den 12.03.24.

Årets Sykepleieleder 2024: Vigdis Sæthre Lorentzen

Årets Sykepleieleder 2024 Nordland
Vigdis Sæthre Lorentzen, Årets Sykepleieleder 2024 Nordland

Vigdis er enhetsleder på kirurgisk sengepost ved Nordlandssykehuset Lofoten.
Vigdis har vært sykepleier siden 2008, og leder siden 2013 på kirurgisk sengepost. Hun er gift og har tre gutter på henholdsvis 18, 15 og 9 år. På fritiden er hun aktiv bidragsyter til Leknes fotballklubb som består av 350 gutter og jenter. Hun er glad i å løpe og være i fjellet og må sies å være rimelig aktiv.


Som leder vil hun være best i klassen, hun vil vinne! Hun krever noe av de ansatte, men de skal også kunne kreve noe igjen av henne som leder. Vigdis er opptatt av at hun selv kan de praktiske tingene og prosedyrene og er ikke bare til stede i avdelingen, hun deltar også. Hun har verdens beste ansatte ifølge henne selv og om turnus sier hun at den skal være slik at den gir livet mening for de ansatte.

Dette sier kollegaene om henne:
Utøver ledelse av høy kvalitet: Vigdis har vært leder i 10 år på samme arbeidsplass. Hun er tydelig, rettferdig og åpen for endringer. Hun leder en avdeling med godt arbeidsmiljø og lavt sykefravær, hvor alle står opp for hverandre og hvor alle strekker seg det lille ekstra. Vi tenker det er et resultat av god ledelse over tid.

Setter klare mål for sykepleietjenesten: Vigdis har fokus på at alle som begynner å jobbe i vår avdeling skal få oppleve å være trygg i jobben, selv om arbeidspresset tidvis er høyt. Det er fokus på å lære nye ting og det er rom for faglige diskusjoner, både i plenum og en til en. Målet er at alle som jobber i avdelingen skal føle mestring og føle at man har muligheten til å lære nye ting. Alle skal føle seg ivaretatt og sett.

Oppnår gode pasientresultater i samarbeid med de ansatte: Tilbakemeldingene fra pasienter og pårørende er ofte at de opplever en avdeling med humør og glede. De gir uttrykk for at de opplever en avdeling hvor de føler det trygt å være og de føler seg sett.

Stimulerer, tilrettelegger og utvikler et godt fagmiljø: I avdelingen er det oppsatt fagdag fast i turnus. I tillegg er det rom for faglige diskusjoner i det daglige. Personalet oppfordres til faglig oppdatering.

Ivaretar hver enkelt ansatt: Vigdis har en tydelig filosofi om å se hver ansatt. Hun er tilgjengelig i avdelingen. Vigdis har alltid døren åpen og gir rom for å ta en prat, noen ganger på den ansattes initiativ, men også ser hun at ansatte kan ha behov for en prat eller trenger å ha en utblåsning.

Jobber for høy etisk bevissthet og etisk standard blant kolleger og studenter: Vigdis er svært tydelig på hva som er «tillatt» i avdelingen. Har en tydelig filosofi i forhold til mobil bruk på jobb og sosiale media for å slippe å komme i etisk vanskelige posisjoner. Det er rom for å ta opp etisk utfordrende tema, og hun går foran som et tydelig og godt eksempel.

Sider ved Vigdis sin lederrolle som vi verdsetter: Hun viser engasjement, noe vi ser både på hennes innsats for trivsel og godt arbeidsmiljø, samt i kampen for våre arbeidsplasser og felles trygghet. Hun er synlig, tydelig, ordsterk og tøff, både på jobb og i media. Hun lytter til de ansattes ønsker, både når det gjelder turnusordning og investeringer av nytt utstyr på avdelingen. Hun er fleksibel, omsorgsfull og inkluderende! Hun bidrar selv på sengepost i det praktiske arbeidet når arbeidsmengden blir stor eller det blir for få pleiere på vakta. Oppfordrer til fagutvikling og bidrar med det på flere vis, bla fast fagdag hver 9.uke.

Årets Sykepleier 2024: Britt-June Kuraas

Årets Sykepleier 2024 Nordland
Britt-June Kuraas, Årets Sykepleier 2024 Nordland

Britt-June jobber som kreftkoordinator i Narvik kommune.
Hun hadde tidlig et ønske om å bli sykepleier og har jobbet i hjemmetjenesten i Narvik kommune siden 2002. Hun tok videreutdanning som kreftsykepleier og har siden 2019 jobbet som kreftkoordinator i Narvik kommune.
Britt-June er gift, har 4 barn og har hun er i tillegg besøkshjem. Hun er glad i å trene, enten det er ski eller løping. Hun trives godt i friluft og henter energi ute i naturen når det er tunge dager.

Dette sier kollegaene om henne:
Britt-June bidrar med høy kompetanse og engasjement i forhold til palliative forløp. Hun samhandler med alle utøvende tjenester i kommunen og veileder helsepersonell.
Britt-June samarbeider med spesialisthelsetjenesten og fastleger om lindrende forløp samt oppfølging og støtte til pasienter og pårørende. Hun er fleksibel og tilgjengelig for å bidra med sin kunnskap. Britt June er opptatt av fag og at man skal dele kunnskap og kompetanse. Hun har ikke bare ansvaret for å følge opp kreftpasienter, men også ALS pasienter og andre som trenger palliativ behandling.
Britt-June samarbeider tett med hjemmetjenesten og sykehuset. Hennes evne til klinisk observasjon og iverksette tiltak så raskt som mulig er viktig. Britt-June ser hele pasienten og deres pårørende, hun trygger med i at de blir ivaretatt på best mulig måte med bakgrunn i høy fagkompetanse. Prosedyrene skal være klare og smertelindring skal være mer enn kun det somatiske. Britt-June har fokus på at en helhetlig behandling også innebærer det psykiske, åndelige og det sosiale. Hun ønsker å ivareta hele mennesket bak diagnosen, pasientene og pårørende skal føle seg sett, ivaretatt og de skal være trygge. Alle i Narvik kommune som ønsker det, får komme hjem for å få en verdig avslutning på livet.
Alle skulle hatt en sånn person i sin kommune.
Tilbakemelding fra leder: Britt-June har unike samarbeidsegenskaper og høy fagkunnskap på fagfeltet. Hun strekker seg mer enn det som forventer av henne i stillingen. Britt-June har et hjerte av gull og ser alltid til at pasienten får det den er i behov av. Hun bidrar også til unik pårørendestøtte.

NSF Nordland gratulerer de to flotte vinnerne med de velfortjente prisene!