Verdens kreftdag 4. februar

Kreftsykepleier

Wenche Kjølås (i lyseblå kjole) sammen med kreftkoordinatorene i kommunene. Her er de på omvisning på rehabiliteringssykehuset Vigør i Tromsø.

Verdens kreftdag markeres 4. februar og er forankret i FNs bærekraftsmål 3 som arbeider for å sikre god helse og fremme livskvalitet for alle, uansett alder. Kreft er som vi vet en av de vanligste dødsårsakene i verden.

I forbindelse med verdens kreftdag har vi snakket med Wenche Kjølås som er rådgiver på Kreftforeningens distriktskontor i Tromsø.

Hun studerte i Hammerfest ved Finnmark Sykepleierhøyskole og var ferdig utdannet sykepleier i 1984. Hennes første jobb var på Narvik Sykehus, og etter dette flyttet hun til Kirkenes og jobbet der i flere år i ulike stillinger.  Hun er medlem i faggruppen for kreftsykepleiere.

Kirkenes sykehus

Etter vel 10 år i Kirkenes fikk hun tilbud om å ta videreutdanning i kreftsykepleie fra daværende sjefssykepleier Hanne Beathe Olsen Ingerø. Dermed startet hun på den første desentraliserte deltidsutdanningen i kreftsykepleie i regi av UNN høsten 1997. Etter endt utdanning fikk hun jobb som kreftsykepleier ved Kirkenes sykehus. Det ble noen spennende og lærerike år. Etter hvert tok hun masterutdanning i sykepleie ved UiT (2017). Parallelt med masterutdanningen ble hun delprosjektleder for den nye poliklinikken i nye Kirkenes sykehus. Etter innflyttingen i nytt sykehus jobbet hun som leder i poliklinikken fram til årsskiftet 2019/2020.

Rådgiver kreftforeningen

16. mars 2020, 3 dager etter at Norge stengte ned på grunn av pandemien, startet hun som rådgiver på Kreftforeningens distriktskontor i Tromsø. Arbeidsoppgavene i Kreftforeningen er i hovedsak knyttet til oppfølging av tjenestetilbudet for kreftpasienter og deres pårørende ute i kommune- og spesialisthelsetjenesten i region. I dette arbeidet inngår samarbeid og oppfølging av alle kreftkoordinatorene og kreftsykepleiere med koordinatorfunksjon i vår landsdel, der de jobber spesielt med implementeringen av Pakkeforløp hjem.

Hun er glad for å se hvordan den faglige interessen for kreftsykdom og lindrende behandling generelt har økt de siste årene, og hun ønsker å trekke frem det gode arbeidet som gjøres i kommuner og lokalsykehus.

Wenche Kjølås
Kreftsykepleier Wenche Kjølås

Mange ansvarsområder

  • Brukermedvirkning og oppfølging av Kreftforeningens brukerrepresentanter i alle helseforetakene i Helse Nord området.
  • Kreftforeningens representant inn i samarbeidet med Kompetansetjenesten for Lindrende Behandling (Lindring i Nord), knyttet til oppfølging og utvikling av et voksende ressurssykepleiernettverk innen lindrende behandling i vår region.
  • Er med i Sjekk deg, kampanjen for screeningsprogrammet for livmorhalskreft med spesielt fokus på innvandrerkvinner.
  • Er en del på Vardesenteret på UNN i Tromsø.
  • Deltar på Kreftforeningens sine større arrangementer som Krafttak mot Kreft, Stafett for livet, Trappeløp osv.
sjekk deg
Arrangement for innvandrerkvinner i forbindelse med Sjekk deg.

I hennes oppgaveportefølje i Kreftforeningen ligger også rådgivning i forbindelse med ulike offentlige høringer knyttet til kreftfaglige problemstillinger. Fra årsskiftet er hun tilknyttet Kreftforeningens Rådgivningstjeneste. Dette opplever hun både meningsfullt, lærerikt og givende fordi det gir innsikt i hvordan pasienter, pårørende og andre strever med både frykt, bekymring, spørsmål og tanker knyttet til det å leve med kreftsykdom og behandling.

Kreftforeningen

Kreftforeningen

Kreftforeningens motto er «Et liv uten kreft». Til tross for at flere får kreft, er fem-års kreftoverlevelsen økende innenfor de fleste kreftsykdommene. Dette takket være solid forskning og utvikling av nye behandlingsmetoder. Det knyttes i dag store forventninger til utviklingen innen persontilpasset medisin, og det forventes å bli det neste paradigmeskiftet innen kreftbehandlingen. Nord-Norge med UNN og PET-senteret i spissen er i gang med å legge til rette for den nye utviklingen. Men nye behandlingsmetoder vil koste penger, og det vil kreve tilførsel av spesialistkompetanse innen mange fagområder. Sammen skaper vi håp!

Faggruppe for kreftsykepleiere

Wenche har vært medlem i NSF sin faggruppe for kreftsykepleiere i mange år. Faggruppen er for kreftsykepleiere og sykepleiere med interesse for kreftsykepleie og arbeider faglig og politisk med fokus på utdanning, kompetanse og funksjon.

Vi gratulerer samtidig landets kreftsykepleiere og Norges første professor i kreftsykepleie, Inger Utne, med Kreftforeningen hederspris for 2022. Dere er verdige vinnere av prisen.

Vi takker Wenche for hennes genuine interesse for sykepleiefaget. Lykke til videre i det viktige arbeidet du og alle kreftsykepleierne gjør.