Verdensdagen for psykisk helse - 10. oktober

Verdensdagen for psykisk helse Troms og Finnmark

10. oktober er verdensdagen for psykisk helse. Det er 30 år siden denne dagen ble opprettet som en internasjonal FN-dag for å skape oppmerksomhet om globale samfunnsutfordringer innen psykisk helse. Markeringen av dagen kan bidra til mer åpenhet rundt psykisk helse og skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Temaet for 2022: Vi trenger hverandre #løftblikket

Psykiatrisk sykepleier Lillian Kroken Mikkelsen

Lillian Kroken Mikkelsen bor og jobber i Sørreisa kommune, som er en kommune i Midt-Troms med ca. 3400 innbyggere. Hun jobber i avdelingen for psykisk helse og rus. Tjenesten hun jobber innen har som hovedmål å forebygge og sikre hjelp til personer med rus- og psykiske helseplager. En annen viktig del av jobben er å veilede studenter i praksis.

Gullnål Troms og Finnmark
Lillian Kroken Mikkelsen (t.v.) og Tone T Furøy (t.h.) som begge fikk utdelt gullnål tidligere i år (privat foto).

Menneskemøter

Lillian sin arbeidshverdag innebærer mange menneskemøter både på enkeltindividnivå, i møte med familier eller i møte med pårørende. Det er behovet til den enkelte som setter kompassretningen i hvert enkelt møte. Hun beskriver en jobb som er svært variert der ingen dager er like. Hun får brukt sin kompetanse og hun bruker mange av sine personlige egenskaper i menneskemøtene på jobb.

Relasjonsbygging

En startsamtale er alltid utgangspunktet for et godt samarbeid. Det å sammen finne retningen for hjelpen den enkelte har behov for. Hjelpebehovet kan variere fra å hjelpe og tilrettelegge i dagliglivets gjøremål, hjelp og veiledning til personlig hygiene, ernæring, arbeidstrening, aktivitet og alt det som er nødvendig for den det gjelder.  

Samarbeidspartnere

Tjenesten innen psykisk helse og rus har fokus på fysisk aktivitet for å bygge mentale muskler for å mestre hverdagen. Her er samarbeid med Frisklivssentralen av stor verdi. Øvrige aktiviteter som julebord og turer av ulik art er viktig og fastsatt i et årshjul.

Videre har tjenesten en miljødag hver uke på Frivillighetssentralen hvor det lages felles lunsj. Frivillighetssentralen er en sosial møteplass på Bølgen hvor det er bibliotek og kulturskole i samme lokaliteter.

Tjenesten har familiefokus, og jobber forebyggende og i tett samarbeid med tjenester som NAV, helsestasjon, barnevern, lege, friskliv og øvrige helsetjenester. I disse møtene er Lillian sin oppgave å være en støtte for de som har behov for det.

NSFs faggruppe for psykisk helse og rus

Lillian jobber i et forholdsvis lite fagmiljø. Derfor blir NSFs faggruppe for psykisk helse og rus (NSF-SPoR) en viktig møteplass for fag- og kunnskapsutvikling. Faggruppen bidrar til å styrke og trygge den faglige identiteten, og gir videre pågangsmot i arbeidshverdagen. Hun mener kunnskapsportalen er gull verdt, og har et ønske om å bruke den mer aktivt.

Logo NSF-SPoR
Logoen til faggruppen SPoR

Vi takker Lillian for at hun deler sin kunnskap og erfaring i det viktige arbeidet hun og andre sykepleiere gjør innen psykisk helsearbeid.