Året er 2024, vi trenger vel ikke markere kvinnedagen lengre nå?

Fylkesleder Margareth Horn

Som fylkesleder i Norsk sykepleierforbund Vestfold og Telemark, kunne jeg ønske at svaret hadde vært: «Nei, det trenger vi ikke!» Det er dessverre ikke det som er svaret.

Kvinner verdsettes og anerkjennes ikke for de belastninger som arbeid med mennesker medfører. Lønnsgapet mellom kvinner og menn er i underkant av 13 prosent, men det er det fortsatt på 20 prosent for utdanningsgrupper med til og med fire år på høyskole/universitet. Dette kan tyde på at selv om utdanning ofte ses som en vei mot likere betingelser og muligheter, er det fortsatt strukturelle barrierer som opprettholder eller til og med forsterker lønnsforskjeller basert på kjønn, spesielt blant de med høyere utdanning. Det er arbeidsgivere og politiske beslutningstakere som kan ta grep og reduserer lønnsgapet.

Pensjonsgapet mellom kvinner og menn er større enn lønnsgapet. Kvinner får i gjennomsnitt 40 prosent av lønnen sin i pensjon, mens menn får 50 prosent. Dette gapet er fortsatt overraskende stort, til tross for at lønnsforskjellene mellom kjønnene har blitt mindre. En viktig faktor er at kvinner fremdeles jobber langt mer deltid enn menn. Mens 37 prosent av kvinnene jobber deltid, er tallet 14 prosent hos menn. Å jobbe deltid har stor betydning for pensjonen, da pensjonssparingen fra arbeidsgiver også reduseres når man går over til deltidslønn. Det er derfor viktig å være bevisst på hvordan deltidsarbeid påvirker fremtidig pensjonsutbetaling.

Arbeidstøy

Hvem hadde trodd at vi fortsatt har arbeidsgivere som ikke har lagt til rette for skikkelig arbeidstøy og skotøy for helsepersonell ute i hjemmetjenesten? Hvorfor er det sånn at samme arbeidsgiver har kledd opp sine ansatte i teknisk etat med egnet tøy? Noen mener nok at kampen om rett til arbeidstøy ikke er den viktigste likestillingskampen. Jeg mener at det er et bevis på at det forskjellsbehandlingen av kvinner og menn fortsatt finnes i vårt samfunn.

Dette er noen av mange eksempler som dessverre bekrefter at undervurdering og underbetaling av kvinner i omsorgsyrker eksisterer fortsatt. For å tiltrekke seg sykepleiere og annet helsepersonell, kan arbeidsgivere starte med tiltak som på overflaten virker små, men som har stor betydning, for eksempel ved å tilby egnet arbeidstøy gjennom hele året, til ansatte i hjemmetjenesten. Gjennom å fokusere på disse direkte og lett tilgjengelige løsningene sammen med arbeidstidsordninger og bemanning som gjør det mulig å arbeide heltid, er essensielt for å møte rekrutteringsbehovene innen helse – og omsorgssektoren.