Fleksitid eller overtid?

En illustrasjon av tre sykepleiere i resepsjonen, en som skal hjem. Illustrasjon: Martina Paukova.

Arbeidstid er den tiden man som arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver. Det finnes flere måter å avtale arbeidstid på. En vanlig arbeidstidsordning for dagtidsarbeidere er en fleksitidsordning.

Hva er en fleksitidsordning og hva er overtid?

Hensikten er å imøtekomme arbeidstakernes ønske om større innflytelse over egen arbeidstid. Ordningen gir arbeidstakeren mulighet til selv å avgjøre når på dagen de er på jobb, innenfor visse rammer. Innføring av en fleksitidsordning og hvilke rammer som skal gjelde, fastsettes etter drøftinger mellom arbeidsgiver og de tillitsvalgte.

I en slik avtale skal det avtales ukentlig arbeidstid, daglig ordinær arbeidstid, kjernetid og ytre arbeidstid.

Den avtalte ukentlige arbeidstiden skal ikke overskride 37,5 timer/uke.

Ordinær arbeidstid

Det skal også være avtalt en daglig ordinær arbeidstid, for eksempel kl. 08.00-15.30. Den ansatte er kun tilgjengelig for arbeidsgiver i den ordinære arbeidstiden. Hvis en ansatt blir bedt om eller er nødt til å jobbe før eller etter ordinær skal dette registreres og kompenseres som overtid.

Bestemmelsene rundt hvordan overtid skal kompenseres er regulert i for tiden gjeldende tariffavtale og i arbeidsmiljøloven.

Eksempel på overtidsarbeid er en helsesykepleier som blir bedt om å delta på et foreldremøte kl 18 i en barnehage for å informere om samarbeidet mellom barnehage og helsestasjon i bydelen. Ledere sier at dette er en oppgave som det forventes at man stiller opp på. Dette er ikke fleksitid, men overtidsarbeid.

Innenfor ordinær arbeidstid er det avtalt en kjernetid, for eksempel fra 09.00-1430.

Kjernetid

Kjernetiden er tiden i arbeidsdagen arbeidstaker må være på jobb eller hjemmekontor.

Som arbeidsgiver kan man be arbeidstakere om å stille innenfor ordinær arbeidstid. Man bør likevel påse å legge faste møter innenfor kjernetid. Dette for å gi de ansatte den fleksibiliteten som er hensikten med en fleksitidsordning.

Eksempel på fleksitid kan være at du har en del forefallende arbeid som du vil ha gjort ferdig og vet at du har behov for noen kortere arbeidsdager påfølgende uke. Du velger derfor å jobbe litt lenger onsdag og torsdag. Dette er fleksitid.

Hvis for mange møter legges utenom kjernetid (f.eks fra 08.00-09.00 eller mellom 1430-1530) vil mulighet for en fleksibel arbeidsdag reduseres, og hensikten fleksitidsordningen vil forringes. Man har som arbeidstaker likevel ikke noe rett på ekstra kompensasjon for å stille på arbeid i den ordinære arbeidstiden.

Ytre arbeidstid

I avtale om fleksibel arbeidstid har man også en ytre arbeidstid. Det er det tidspunktet på døgnet som den ansatte kan velge å være på arbeid. Et eksempel på ytre arbeidstid kan for eksempel være fra 07.00-19.00 på hverdager og fra 08.00-12.00 på lørdager. Søndagsarbeid skal ikke forekomme i en avtale om fleksibel arbeidstid for dagarbeidere.

Hensikten med å fastsette en ytre arbeidstid er for at arbeidsgiver lettere kan sikre at arbeidstakeren får tilstrekkelig hviletid/fritid. Det betyr ikke at den ansatte er tilgjengelig for arbeidsgiver i hele dette tidsrommet. Som nevnt tidligere er den ansatte kun tilgjengelig for arbeidsgiver i den ordinære arbeidstiden.

Arbeidsgivers ansvar

Det er arbeidsgivers plikt å følge med på arbeidstiden til den enkelte ansatte og at de får mulighet til å avspasere opparbeidet fleksitid.

Det er ikke mulig å opparbeide seg plusstid eller jobbe overtid når man er sykmeldt eller går på arbeidsavklaringspenger.

Hvis man har et arbeid som regelmessig krever at man jobber utenom ordinær arbeidstid (f.eks. ettermiddag/kveld) bør det avtales en avtale om kveldsarbeid som speiler den ansattes faktiske arbeidstid. Eksempel på dette kan være at man jobber et par kvelder i måneden, men er ansatt som dagtidsarbeider.

Hvis du har noen spørsmål vedrørende dette – ta kontakt med din tillitsvalgt.