Abortutvalget med viktige forslag for bedre kvinnehelse

Abortutvalget - rapport - forside

Abortutvalget har lagt frem sin innstilling. (Skjermdump av forsiden til NOU-en)

Torsdag 14. desember la det offentlige utvalget som skulle se på abortlovens bestemmelser, oppfølging av kvinner som tar abort, og alternativer til dagens abortnemnder (Abortutvalget), frem sin innstilling. Rundt 12 000 kvinner tar abort i Norge hvert år. De fleste i form av en medisinsk abort.

Lill Sverresdatter Larsen er godt fornøyd med utvalgets innstilling.

– Kvinnehelsen må styrkes. Årsakene til abort er mangfoldige, og kvinnen selv er den som best kan vurdere egen livssituasjon. Men helsesykepleiere og jordmødre er tett på og kan tilby veiledning og oppfølging, sier Larsen.

Styrket veiledning og oppfølging

Hun er tilfreds med at utvalget legger stor vekt på å styrke tilbudet og retten til veiledning og oppfølging. Dette skal gjelde både før, under og etter en abort.

Utvalget anbefaler videreutvikling av sykepleiestyrte abortpoliklinikker på sykehusene, noe Norsk Sykepleierforbund ser på som positivt. Utvalget trekker også fram betydningen av god oppfølging av de yngste som vurderer og tar abort. Etter flere tiår med nedgang i aborttallene blant de yngste, er aborttallene i denne gruppen stigende.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen
Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen er fornøyd med abortutvalgets innstilling

Utvalget foreslår også at det skal utarbeides en faglig retningslinje for hele abortforløpet. Dette støttes også helhjertet av NSF.

– I dag er det for store variasjoner i både kvalitet og omfang av tjenestetilbudet. Dette må bedres, og NSF bidrar gjerne med faglige innspill i retningslinjearbeidet, sier Lill Sverresdatter Larsen.

Tilbud om abort i kommunehelsetjenesten

Norsk Sykepleierforbund er også positive til at lovforslaget åpner for at abort kan tilbys i kommunehelsetjenesten, og at det foreslås en videre utredning av dette.

– I dag er imidlertid ikke tjenestene rigget godt nok for å ivareta dette. De må derfor styrkes framover. Samlet sett mener NSF at abortutvalget leverer gode forslag til en fremtidsrettet abortlov og bedre tjenester for abortsøkende kvinner, avslutter Lill Sverresdatter Larsen.

Helsesykepleier Astrid Grydeland Ersvik i NSF og jordmor Kristin Holanger Bodenstein, medlem i forbundsstyret i NSF, har deltatt i det viktige utvalgsarbeidet.