Blant annet kreves det bedre samhandling mellom helsetjenester, økt bemanning og flere forebyggende tiltak.
– Norsk Sykepleierforbund mener Stortinget i dag tydeliggjør behovet for å styrke helseberedskapen med tilstrekkelig bemanning og ressurser. Vi forventer at regjeringen følger Stortingets vedtak i arbeidet med langtidsplanen for sivil beredskap, sier forbundsleder i Norsk Sykepleierforbund Lill Sverresdatter Larsen.

Under behandlingen av totalberedskapsmeldingen i Stortinget sluttet flertallet seg til flere forslag som retter seg direkte mot helseberedskapen i Norge. Fire av vedtakene har særlig betydning for sykepleiere og andre ansatte i helsetjenestene:
- Stortinget ber regjeringen om å styrke samarbeidet og koordineringen mellom ulike aktører i helsevesenet, som sykehus, kommuner, fastleger og andre helsetjenester, for bedre samhandling og effektiv respons i nødsituasjoner.
- Stortinget ber regjeringen om å sikre tilstrekkelig bemanning og ressurser i helsevesenet, inkludert å rekruttere og ansette flere helsepersonell og øke kapasiteten på sykehus og helsestasjoner.
- Stortinget ber regjeringen om å intensivere innsatsen på forebyggende tiltak, inkludert informasjonskampanjer, vaksinasjonsprogrammer og tiltak for å redusere smittespredning.
- Stortinget ber regjeringen søke å etablere beredskapsavtaler mellom privat og offentlig helsetjeneste, som er et fremforhandlet rammeverk som kan nyttes i kriser for å sikre at vi på en bedre måte utnytter samfunnets samlede ressurser.
Bedre samhandling i helsevesenet
Samtidig ber Stortinget regjeringen om å inngå beredskapsavtaler med private aktører. Regjeringen får i oppdrag å forbedre koordineringen mellom ulike deler av helsetjenesten – inkludert spesialisthelsetjenesten, kommunale tjenester og fastleger. Målet er en mer helhetlig og effektiv innsats i kriser og beredskapssituasjoner.
– Erfaringene fra pandemien viste svakhetene og risikoen i en helsetjeneste som består av mange aktører med ulik styring og finansiering. Det er helt nødvendig med tydelige roller, felles systemer og bedre informasjonsflyt som sikrer at alle ressursene kan brukes effektivt i en krise, sier Sverresdatter Larsen.
Beredskap og pasientsikkerhet i hele landet
Behovet for økt kapasitet i helsevesenet gjelder ikke bare i de store byene. Skal beredskapen fungere nasjonalt, må distriktene ha tilgang til tilstrekkelig helsepersonell og forsvarlig drift ved helsestasjoner, sykehjem og legevakt.
– I en krisesituasjon er lokal helseberedskap avgjørende for å sikre både pasientsikkerhet og grunnleggende samfunnsfunksjoner. Manglende kapasitet og langvarig underbemanning i distriktene svekker både beredskapen og evnen til å støtte det sivile forsvaret, sier hun.
Nok personell og kapasitet
Stortinget fastslår at tilstrekkelig bemanning er avgjørende for å håndtere både daglig drift og ekstraordinære situasjoner. Regjeringen må sikre rekruttering, stillinger og fysisk kapasitet i helsesektoren.
– Det finnes ingen helseberedskap uten nok helsepersonell med riktig kompetanse. Vi er glade for at et samlet storting så tydelig peker på behovet for å utdanne og rekruttere nok helsepersonell. Det er på tide å forstå at bemanning er en kjerne i samfunnssikkerheten, ikke en kostnadspost man kutter i, sier forbundslederen.
Økt innsats for forebyggende tiltak
Forebygging løftes frem som en del av beredskapen, og regjeringen pålegges å styrke innsatsen innenfor vaksinasjon, smittevern og helseinformasjon.
– Vår motstandsevne forutsetter en frisk befolkning. Da er vaksinasjonsprogrammer og tiltak for å redusere smittespredning avgjørende. Det er bra at Stortinget løfter frem den viktige rollen helsestasjonene har i dette arbeidet, sier Sverresdatter Larsen.
NSF følger utviklingen tett og vil bidra med innspill når regjeringen skal konkretisere tiltakene. Forbundslederen understreker at oppfølgingen må skje raskt og forpliktende.
Les også: Grønn-hvit utdanning som løsning for fremtidens helseberedskap (forsvaretsforum.no)
Les også: Sykepleier-mangel truer vår nasjonale beredskap (nationen.no)