Norge trenger en langtidsplan for helse – NSF lanserer seks grep

NSF møter Korona-kommisjonen utenfor Helse- og omsorgsdepartementet NSF møter Korona-kommisjonen utenfor Helse- og omsorgsdepartementet

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen ber politikerne gå sammen om en langtidsplan for helse. Foto: Sunniva Tønsberg Gaski / Norsk Sykepleierforbund

Norge står overfor en dobbel utfordring: Vi blir stadig flere eldre med behov for helse- og omsorgstjenester – samtidig som helsetjenestene er under alvorlig press og mangelen på helsepersonell øker.

Beregninger som Helsedirektoratet har gjort, viser at helsetjenesten vil mangle 64 000 ansatte i 2030.

Sverresdatter Larsen er tydelig i sin tale:

– Tallene understreker at Norge trenger en forutsigbar, langsiktig og stabil investering i helsetjenesten. En langtidsplan for helse kan bidra til bedre samhandling og mer hensiktsmessige måter å organisere og utføre tjenester på.

En tverrpolitisk og sektorovergripende plan

Norsk Sykepleierforbund etterlyser derfor en tverrpolitisk og sektorovergripende langtidsplan for helse – på lik linje som langtidsplanene for forsvar, samferdsel og politi.

– Dette er ikke lenger et fremtidsproblem. Vi merker krisen nå – og det krever handling langt utover én valgperiode.

Sverresdatter Larsen oppfatter at politikerne, på tvers av politiske skillelinjer og ideologier, er enige om utfordringene – og at de derfor også bør kunne en enes om en langtidsplan.

– Dette er mye større enn partipolitikk. Planen bør utvikles på tvers av sektorer og departementer, og i samarbeid med arbeidsgivere og arbeidstakere.

Seks grep for en helhetlig helsepolitikk

Norsk Sykepleierforbund lanserer seks strategiske grep for en helhetlig helsepolitikk.

  • 1. Ledelse som fundament

    Faglig ledelse, endrings- og innovasjonsledelse samt gode arbeidsvilkår for ledere er avgjørende for kvalitet og bærekraft. Det gir lavere turnover og sykefravær, bedre kvalitet og pasientutfall, høyere faglig nivå, bedre arbeidsmiljø og økt tillit.

  • 2. Utdanning, kompetanse og forskning

    For å sikre kapasitet og kvalitet tilpasset samfunnets behov, trengs myndighetsstyrt dimensjonering og finansiering av utdanning, kompetanse og utvalgte forskningsområder.

  • 3. Beredskap, bosetting og distriktspolitikk

    Helse er en del av samfunnets totale beredskap. Derfor må boligpolitikk, bosetting og helse ses i sammenheng – gjennom helseknutepunkt, desentralisert sentralisering, totalberedskap, infrastruktur og teknologiske løsninger.

  • 4. Samarbeid mellom offentlige og private tjenester

    Det trengs et styrt og målrettet supplement for å styrke kvaliteten i det offentlige tilbudet og sikre samhandling og likeverdige tjenester, slik at vi unngår en todeling av helsetjenesten der penger, geografi eller tilfeldigheter avgjør kvaliteten.

  • 5. Beholde og rekruttere helsepersonell

    Gode lønns- og arbeidsvilkår, en tydelig ansvars- og oppgavedeling og støtte gjennom teknologi og veiledning er avgjørende for å beholde og rekruttere helsepersonell. Tiltakene bidrar også til lavere sykefravær og økt faglig trygghet.

  • 6. Samhandling og struktur

    Pasienten må oppleve én tjeneste. Det innebærer et tverrsektorielt samarbeid og en felles organisering, inkludert en ett-nivåmodell, investering i helseteknologi og felles journal.

Sykepleier og pasient i korridor
– Det skal ikke være penger, geografi eller tilfeldigheter som avgjør hvilken helsehjelp du får, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen. Foto: Bo Mathisen / Norsk Sykepleierforbund

– God samfunnsøkonomi

Forbundslederen advarer mot britiske tilstander i Norge, der den offentlige helsetjenesten har kollapset grunnet mangel på helsepersonell. Det har skjedd på få år.

– Det skal ikke være penger, geografi eller tilfeldigheter som avgjør hvilken helsehjelp du får. Skal vi bevare den offentlige helsetjenesten som en del av tryggheten i Norge, trenger vi mer enn små grep – vi trenger en langsiktig plan og reelle investeringer. Det å investere i helse er å investere i framtiden. Det er god samfunnsøkonomi, avslutter hun.