Riktig og nødvendig å satse på nord

Lill Sverresdatter Lasen og forsvarssjef Eirik Kristoffersen under Arendalsuka i 2022.

Forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen sammen med forsvarssjef Eirik Kristoffersen fra debatten "Rustet for neste krise?" under Arendalsuka i 2022.

–Kommisjonens tiltak vil kunne bidra til et tryggere og mer forberedt samfunn for oss alle. Et mer langsiktig og koordinert beredskapsarbeid er helt avgjørende for at Norge er mer rustet for fremtiden, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen i Norsk Sykepleierforbund.

Mye av det som ble lagt fram er i tråd med ting Norsk Sykepleierforbund har foreslått og påpekt fra Arendalsuka 2022 og i ulike innspill og rapporter siste året.

Les mer:

– Gode helsetjenester forutsetter kompetent personell som kan gjøre jobben som trengs. Med Koronautvalgets rapport på fredag friskt i minne i tillegg, der det ble særlig påpekt at grunnkapasiteten i helse- og omsorgstjenesten er avgjørende for å håndtere økt belastning i en krise, så kan det ikke sies klarere. Det må gjøres mer for at kommunene skal være attraktive arbeidsgivere. Utfordringene med å rekruttere sykepleiere øker både i by og bygd. Den samfunnsrisikoen som dette innebærer kan ikke overdrives. Grunnbemanningen må opp og dette må ses på som en investering i beredskap og samfunnssikkerhet, sier Sverresdatter Larsen.

Sykepleierforbundets leder mener det er bra at Totalberedskapskommisjonen fremhever behov for å styrke kommunenes beredskapsarbeid, samtidig som det pekes på viktigheten av at de demografiske rammebetingelsene er på plass. Kommisjonen har helt rett når de kritiserer hvor sårbar beredskapen i Nord-Norge er når tilgangen til kritisk kompetanse baseres på at det flys inn kompetent personell. Det gjelder i høyeste grad i helsetjenesten.

Les mer:

– Gode landsdekkende helsetjenester er faktisk en forutsetning for at folk skal kunne jobbe med fiskeoppdrett, energiproduksjon, mineralutvinning og landbruk langt fra de største byene. Dette er helt livsnødvendig for vår forsyningssikkerhet.

– Rapporten inneholder mange tema og konklusjoner som har betydning for helsetjenesten i fremtiden. Foruten det vi har pekt på allerede, har vi også merket oss kommisjonens anbefalinger om en vesentlig heving av innsatsen på forebygging og videreutvikling av våre teknologiske infrastrukturer og digitale tjenester. Vi vet hvor sårbart det er når våre digitale verktøy svikter, og helsetjenesten har gjort seg helt avhengig av disse verktøyene. Forebygging og gode beredskapsplaner er derfor helt avgjørende for at befolkningen skal kunne motta trygge helsetjenester.

– Ellers ser vi at partssamarbeid som grunnlag for beredskapsarbeid, planer for personellomdisponering med mer kun er nevnt i begrenset grad. Partssamarbeidet er viktig for å finne de gode løsningene og her mener vi rapporten kunne vært enda tydeligere.

Les mer:

– Nå må rapporten følges opp. Myndighetene har gjort mye for å lage et godt grunnlag gjennom denne og en rekke andre rapporter og meldinger. Dette må omsettes i handling. Det er da avgjørende at virksomhetene får klare føringer som etterlyst av kommisjonen, og ikke minst midler slik at tiltakene kan iverksettes, sier Lill Sverresdatter Larsen.