Sterke fagmiljø i Finnmark

Finnmark

Assisterende avdelingssykepleier på føde/barsel på Hammerfest sykehus viser rommet for behandling av dårlige barn.

– Vi har hatt mange lærerike møter med sykepleiere og andre på denne turen. En fellesnevner er at sykepleierne i rurale strøk jobber både bredt og blir gode sykepleiere som sikrer innbyggerne tilgang til trygge tjenester året rundt, og i all slags vær. Hos Nordkapp kommune hørte vi om det gode fagmiljøet, med helsepersonell som jobber tett sammen. Dialogen mellom helsepersonell og politikere i samme møte var spesielt nyttig for å finne løsningene på å rekruttere og beholde helsepersonell.

Turen gikk i bil fra Honningsvåg til Kjøllefjord, Lebesby, Mehamn, Lakselv, Kautokeino, Karasjok, Alta og Hammerfest. Turen skulle avsluttes i Kirkenes, men vær og vind satte en stopper for det. Ikke helt ukjent for folk i Finnmark.

Velferdsteknologi

Finnmark er gode på å skape tette fagmiljø og bruke velferdsteknologi, fordi de er nødt når avstandene er store, og fordi de har engasjementet og faglig stolthet til å gjennomføre. Avstandene innebærer at det utføres både mer selvstendige og avanserte oppgaver enn det som er vanlig i kommunehelsetjenesten. Finnmark er også gode på innovasjon, nettopp for å kunne tilby pasienten nødvendig helsehjelp der de bor. Dette kan være til inspirasjon og læring for kommunehelsetjenesten også i andre deler av landet.

I Lebesby kommune møtte forbundsledelsen blant annet ordfører Sigurd Kvammen Rafaelsen og hovedtillitsvalgt for NSF Susanna Bjerkås-Olsen, som fortalte om hvordan de har satset på velferdsteknologi.

Finnmark
Fra venstre: Andre nestleder Kai Øyvind Brenden, hovedtillitsvalgt Sussana Bjerkås-Olsen, forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen, ordfører i Lebesby Sigurd Kvammen Rafaelsen og fylkesleder i NSF Troms og Finnmark Lena Røsæg Olsen.

– De har både investert i utstyr og digitale verktøy, men som ordføreren sa det – det nytter ikke å kjøpe utstyr hvis ingen har tid til å lære seg å bruke det godt, sier forbundsleder Lill Sverresdatter Larsen.

Det var NSF Troms og Finnmark, ved fylkesleder Lena Røsæg Olsen, som la rette for dette besøket.

- Det er viktig for oss å komme rundt i hele landet for å møte medlemmer og beslutningstagere. Det er mange inntrykk etter en slik tur og mye å lære. Vi er imponert av besøket hos blant annet spesialistlegesenteret Sámi Klinihkka i Karasjok hvor lokalbefolkningen kan få spesialistbehandling man ellers må til sykehus for å få. Der er de bemannet med samisktalende helsepersonell, som gjør at befolkningen kan få informasjon og behandling på samisk, forteller Lill Sverresdatter Larsen.

Også Alta-klinikken, Alta omsorgssenter og Hammerfest sykehus fikk besøk av forbundsledelsen.  

Sykepleiermangel

Mangel på sykepleiere var gjennomgående for alle stedende som ble besøkt. Ett sted var tre, snart fire av fire sykepleierstillinger i en avdeling vakante.  Finnmark er en av de regionene som er hardest rammet av sykepleiermangel.