– Jeg husker jeg husker jeg danset gjennom skolegården fordi Elbjørg helsesøster hadde skrytt av hvor god blodprosent jeg hadde.
Så takket forbundslederen for 70 år med trygghet for barn og unge, og gratulerte med dagen.

25. mai i 1955 møttes 150 sykepleiere i forebyggende helsearbeid i Oslo for å etablere Landsgruppen av helsesøstre, LAH. Anna Marie Gerhardsen ble den første lederen.
Fra helsesøster til helsesykepleier
Yrkestittelen var da helsesøster, men ble endret til helsesykepleier etter at myndighetene vedtok kjønnsnøytrale yrkestitler i 2019.
Noe av det første Landsgruppen av helsesøstre gjorde, var å jobbe for at helsesøsterstillinger skulle besettes av sykepleiere med helsesøsterutdanning. Siden den gang har gruppen jobbet for bedre utdanning, flere studieplasser og masterutdanning.

Viste frem bredden i helsesykepleiernes arbeid
Hovedformålet med 70-årsjubileet, som ble avholdt i Oslo, var å vise bredden i helsesykepleiernes arbeid. Målgruppen var i hovedsak beslutningstakere og samarbeidspartnere. Medlemmene vil få sitt jubileum på helsesykepleierkongressen i september, hvor det forventes mellom 600 og 700 helsesykepleiere.
Programmet for den første jubileumsmarkeringen var innholdsrikt. Innlederne og debattantene besto av helsesykepleiere, leger, helsebyråkrater, barneombud, statsråd og stortingspolitikere, bare for å nevne noen.

Omprioritering til fordel for forebygging
Barneombud Mina Gerhardsen etterlyste mer oppmerksomhet på og penger til det forebyggende arbeidet, slik at man sikrer fundamentet.
– Vi er villig til å bruke flere millioner kroner på en plass i ungdomsfengsel, men ikke til flere helsesykepleiere, beholde ungdomsklubber og andre tiltak som kan hindre at det går galt, påpekte hun.
Gerhardsen fikk støtte av Ann Karin Swang, lederen av Helsesykepleierne NSF.
– Bare se på hvor mye ressurser som sprøytes inn i barnevern, og ikke noe vondt sagt om barnevernet. Men dersom man omprioriterte noen av disse midlene til å utdanne og ansette flere helsesykepleiere, og dermed prioriterte forebygging, hadde ikke barn og ungdom trengt så mye oppfølging av barnevernet, sa Swang.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland snakket om utdanningen av helsesykepleierne og hevdet at regjeringen prioriterer å få opprettet flere utdanningsplasser. Lege Naeem Zahid og helsesykepleier Ingrid Bjønnes diskuterte om man trenger helsesykepleiere når vi har sosiale medier og internett? Svaret var ja.
Til slutt kom en trebarnspappa og tre ungdommer som snakket om sine erfaringer med helsesykepleiertjenesten. Det ble en rørende og fin avslutning med brukergruppen.