I fotsporene til Marie Lysnes – SPoR-styret på studietur til Island

Reyk1

SPoR-styret sammen med avtroppende og påtroppende president i det Islandske sykepleierforbundet

Reisen ble både lærerik og meningsfull, og ga oss verdifull innsikt i hvordan islandske sykepleiere jobber for å styrke tjenestene til mennesker med psykiske helse- og rusutfordringer.

Vi ble møtt med en varme og raushet som gjorde inntrykk, vi følte oss veldig velkomne.  En stor takk rettes til de islandske sykepleierne, som tok imot oss med åpne armer og delte sine erfaringer med tydelig sykepleiefaglig stolthet, faglig tyngde og engasjement. Styremøtene fikk vi holde i det Islandske Sykepleieforbundet sine lokaler i Reykjavik. Vi hilste på og ble tatt imot av flere ansatte i forbundet, blant annet nåværende og kommende forbundsleder, og vi ble møtt med gjestfrihet og interesse.

Reyk2
Brukerrommet Ylja

Brukerrommet Ylja – fleksibilitet, trygghet og skadereduksjon i praksis
Første stopp på reisen var Ylja, Reykjaviks brukerrom, etablert i 2024 og som drives av Røde kors. Tjenesten holder til i enkle, men tilrettelagte lokaler – og drives av sykepleiere med et sterkt fokus på trygghet, relasjon og verdighet.

Det var inspirerende å møte sykepleiere som tilpasser tjenestene etter brukernes behov og som gjør alt de kan for å senke terskelen for hjelp. Her tilbys utdeling av brukerutstyr, tryggere inntak av rusmidler, med både injeksjon- og inhalasjonsrom, medisinsk oppfølging og støtte knyttet til både psykiske og somatiske plager. Sykepleierne kjenner brukerne godt, og det var tydelig at relasjoner og tillit er selve fundamentet i tilbudet. Rundt 200 personer benytter seg av tjenesten.

Vi lot oss imponere over fleksibiliteten i måten tjenesten er organisert på – med tilgang til tverrfaglig kompetanse og støtte fra både kommune og sykehus.

Reyk3

Faglig fellesskap og stolthet
Etter besøket hos Ylja deltok vi på felles middag med styret for psykisk helse- og russykepleiere på Island. Vi møtte en usedvanlig trivelig og faglig sterk gjeng, fulle av ideer og engasjement. Det var spesielt inspirerende å høre hvordan nesten hele styret nettopp har fullført sin masterutdanning sammen – og at flere av dem skal holde innlegg på Horatio-konferansen i Berlin.

Stolthet og ydmykhet gikk hånd i hånd. Dette er sykepleiere som vet hva de står for, og som samtidig er nysgjerrige og dedikerte til videreutvikling av faget. Vi kjenner oss igjen – og heier på dem!

Reyk5

Menneske først – ikke diagnose
Dag to besøkte vi ulike tjenester ved sykehuset i Reykjavik sammen med representanter fra det islandske “SPoR-styret”. Her fikk vi se hvordan kontinuitet, relasjon og personsentrert omsorg preger arbeidet –i akuttavdelinger, polikliniske tjenester, oppsøkende tjenester og langtidsenheter innen både psykisk helse og avhengighetsbehandling. Vi fikk også utvekslet erfaringer med utfordringer rundt ulik tvangslovgivning.
Vi kjente oss igjen i verdiene. Det handler om å skape trygghet, ivareta pasientens verdighet og å redusere behovet for inngripende tiltak gjennom god relasjon, forutsigbarhet og meningsfulle aktiviteter, med omvisning også på det bemannede aktivitetstilbudet, som hadde både trening i fokus, musikkrom og mulighet for annen kreativitet -og egen besøkshund. Det ble tydelig for oss at når sykepleiere gis tillit, rom og rammer – skapes det tjenester med høy kvalitet og menneskelig verdi.

Reyk4
Professor Gísli Kort Kristófersson m kollegaer på Universitetet på Island

Simulering i utdanningen – for bedre praksis
Et av høydepunktene på reisen var å overvære en simulering for masterstudenter innen psykisk helse og rus. Professor Gísli Kort Kristófersson, ved universitetet i Akureyri og hans kollegaer ved Universitetet på Island ga oss et innblikk i hvordan simulering brukes som et pedagogisk verktøy for å styrke studentenes ferdigheter, relasjonsforståelse og etiske bevissthet.
Studentene fikk øve på realistiske scenarier og møte situasjoner de vil kunne møte i praksis – noe som gir en trygg arena for læring og refleksjon. Vi lot oss imponere over kvaliteten på opplegget og hvordan simuleringen bidrar til å forme trygge, kompetente og verdibevisste spesialsykepleiere.

Reyk6

Med særlig fokus på skadereduksjon
En av oss rakk i tillegg å være med sykepleierkollega Svala Ragnheidar-Johannesardottir, som driver den nylig oppstartede mobile skadereduksjonstjenesten Matthildur, på besøk til flere lavterskel bo- og væresteder, og videre til deres kontor for å diskutere ruspolitikk, lik- og ulikheter på rusfeltet i Norge og på Island, sammenligne hvordan tjenestene til denne gruppen er organisert, samt utveksle erfaringer om rusmiddelanalysetjenester og brukerutstyr. Et møte til stor inspirasjon!

Refleksjoner og inspirasjon
Reisen har gjort sterkt inntrykk på oss. Det vi så, var fagmiljøer og helsetjenester hvor sykepleiere spiller en avgjørende rolle, og hvor tjenestene organiseres med fleksibilitet og brukerens behov i sentrum.

Vi ser mange fellestrekk med norske tjenester, men også ulikheter som inspirerer til refleksjon. På Island virket tjenestene i større grad å være preget av tillit, handlingsrom og pragmatisk faglighet – og mindre av rigid regelstyring.
Sykepleierne vi møtte var både stolte og ydmyke. De var faglig sterke, genuint relasjonsorienterte og opptatt av at tjenestene skal fungere for menneskene de er ment for.

Vi reiser hjem med fornyet motivasjon og stolthet over faget vårt – og med vissheten om at gode sykepleiere og varme, fleksible tjenester gjør en reell forskjell. Vi heier på det sterke fellesskapet vi er en del av – både her hjemme og ute i verden.