Ha mot til å kjempe for menneskeverdet - hver dag

Lill Sverresdatter Larsen

Lørdag morgen våkner jeg trygt ved siden av ham jeg elsker. Strekker meg etter telefonen for en rolig start med nyheter og lydbok. Jeg har flere dramatiske meldinger i innboksen og leser kjapt nyhetssidene. Skyting ved London pub. To drept, mange skadde. Jeg sjekker facebook-statusen til dem jeg kjenner og som jeg vet kunne ha vært til stede på puben i natt. Det samme vet jeg at veldig mange andre også gjorde. Er du trygg? Lever du? Spørsmål man ikke har lyst til å måtte stille til dem man er glad i.

I det daglige tar vi både verdiene og rettighetene vi er vant til å leve med som en selvfølge. Det er fint. Alle mennesker er like mye verdt, og det burde være en selvfølge. I FN sin verdenserklæring om menneskerettigheter slås det fast allerede i første artikkel: «Alle mennesker er født frie og med samme menneskeverd og menneskerettigheter».

For sykepleiere som yrkesgruppe og sykepleie som profesjon står menneskeverdet sentralt. I våre yrkesetiske rettingslinjer står det at grunnlaget for all sykepleie skal være respekten for det enkelte menneskets liv og iboende verdighet. Sykepleie skal bygge på barmhjertighet, omsorg og respekt for menneskerettighetene. Respekten for enkeltmennesket står sterkt for oss sykepleiere. Vi gir like god behandling og omsorg til den fattige som den rike, til kvinner som til menn, til den kriminelle som til mønsterborgeren. Det er faget og yrkes ideal, som vi stadig må strekke oss etter.

Over hele verden ser vi at menneskeverdet og menneskerettighetene utfordres. Av ekstremister, konservative religiøse og av autoritære ledere. Selv i demokratier, som USA. Seksualiteten er noe av det første som blir angrepet. Kvinners seksualitet skal kues, skjeve skal straffes og helst forsvinne. Dette er farlige strømninger vi må stå opp mot.

Norsk Sykepleierforbund har valgt årlig å være med på markeringen av Pride. Det gjøres på ulik vis, som å ha stand i Pride Park, delta med trommekorpset og medlemmer i paraden og markere støtte ved å ta regnbueflagget inn i vår logo på våre digitale medieflater. Hvert eneste år får vi kritiske meldinger fra medlemmer som er uenig i dette. Som mener vi støtter en ideologi og en politisk mening som de er sterkt uenige i. Noen mener vi er med på en bølge av såkalt «rosavasking». Det er når bedrifter og organisasjoner ikler seg regnbuefarger for å øke eget salg, ikke fordi de faktisk har et engasjement for mangfold, likestilling og skeives rettigheter.

Vi står stødig i vårt valg om å aktivt gi støtte til Pride. Vi har valgt dette ut fra hva våre medlemsdemokrati på vårt landsmøte har vedtatt skal stå i vårt prinsipprogram. Det er ikke bare pasienter som skal vises respekt uansett hvem de er. Det skal også våre kollegaer. Det er vårt felles ansvar å stå opp for folka våre.

Å stå opp mot dårlige holdninger, trakassering, rasisme, fordommer og hat krever mot. Mot er en egenskap som blir sterkere når vi står sammen. Som homoaktivisten Kim Friele så godt sa det: – «Mot er en bølge som river alle med seg, også de som ikke tør».

Når sykepleiere, sterkere sammen, står modig opp for menneskeverdet, så tør flere å gjøre det samme. Det er en daglig kamp det er verdt å ta. For at alle våre venner og medborgere skal ha rett til å gå hånd i hånd gjennom byen i fred, og kunne våkne trygt ved siden av den de elsker.