Selv om vi i NSF har klart å presse fram ekstra tillegg for sykepleiere, spesialsykepleiere og jordmødre i mange av de siste oppgjørene, hjelper det lite når utgangspunktet er at lønnsnivået er for lavt. Det er prosenter vi forhandler om – og prosenter av for lave lønninger gir ikke store utslag på lønnsslippen.
Tariffoppgjør er viktig – men ikke nok
Årets mellomoppgjør handler kun om penger – ikke arbeidstid eller andre vilkår. Derfor bruker vi all forhandlingskraft på lønn. Men dette oppgjøret alene løser ikke lønnsgapet.
Vi trenger et nasjonalt politisk løft – minst 100 000 kroner i året – for å tette det strukturelle lønnsgapet og sikre rekruttering og beredskap i helsetjenesten. Det finnes ingen bærekraftig helsetjeneste uten deg og dine kolleger.
Les også: Forstå lønnsoppgjøret på 1-2-3
Vi gir oss ikke – selv om frontfagsrammen utfordrer oss
Frontfagsmodellen legger føringer som også i år kan gjøre det vanskelig å få til de store løftene. Frontfaget sementerer lønnsnivået. Likevel stiller vi krav. Selvfølgelig. Vi forhandler. Vi utfordrer. Og vi gir oss ikke.
Vi vet at lønn ikke er det eneste som avgjør om folk står i jobben – men det er likevel avgjørende for å rekruttere og beholde sykepleiere. Årets mellomoppgjør er en mulighet til å ta nok et steg i riktig retning.
Det handler om mer enn tall – det handler om beredskap
Hvis vi ikke tar grep nå, risikerer vi et helsevesen som ikke tåler hverdagen – langt mindre en krise. Vi ser det jo allerede.
Ubemannede vakter. Utslitte kolleger. Pasienter som venter. Pasienter som lider fordi Norge mangler sykepleiere nok. Dette forsvinner ikke uansett strutsepolitikk. Problemet med sykepleiermangelen krever reelle tiltak.
Revidert nasjonalbudsjett legges frem i mai. Der har regjeringen mulighet til å ta sitt ansvar og bidra til det løftet som trengs.
Vi kjemper – i forhandlingsrommet og på Stortinget
Et sterkt helsevesen bygges nedenfra: gjennom utdanning, ledelse, lønn, faglig utvikling og forutsigbar bemanning.
Vi fortsetter å bruke alle virkemidler – både i forhandlinger og i politisk påvirkning – for at det skal bli mulig å stå i jobben hele yrkeslivet.
Takk for at du står i det. Vi står i det for deg.