Sykepleierstemmen i verdighetsdebatten

Aud Hølland Riise og Siri Rugland Ree

Fylkesnestleder Siri Rugland Ree og fylkesleder Aud Hølland Riise

Stolt

Uka etter påske publiserte Stavanger Aftenblad artikler om verdighet i eldreomsorgen. Flere av NSF Rogaland sine tillitsvalgte bidrog med virkelighetsbeskrivelser fra tjenesten. Å stå frem slik i en av landet største aviser krever mot og trygghet. Vi kjente på stolthet da vi leste de ulike hovedtillitsvalgte og tillitsvalgte sine uttalelser. Stolthet over at NSF Rogaland har sykepleiere og tillitsvalgte som bruker stemmen sin, og ofte blir det en stemme for de stemmeløse.

Tydelig

Det er helsepersonelloven og helse- og omsorgstjenesteloven som beskriver både helsepersonells og kommunens plikter overfor pasientene.  

Alt helsepersonell er pålagt å yte det som heter faglig forsvarlig og omsorgsfull hjelp – mens kommunens systemansvar defineres som «virksomhet som yter helsehjelp skal organiseres slik at helsepersonell blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter». 

Hvor grensen mellom faglig forsvarlig og faglig uforsvarlig går kan noen ganger være uklart, men loven er tydelig på at alt helsepersonell har en meldeplikt og skal «av eget tiltak gi tilsynsmyndighetene informasjon om forhold som kan medføre fare for pasientens sikkerhet».

Sykepleiere og tillitsvalgte bruker lovverket hver dag i arbeidet med sikre helhetlig sykepleie. Menneskets fysiske, psykiske, sosiale og åndelige sider er vevd sammen og er i stadig samspill og må ses i sammenheng.

Når det gjelder hva som er omsorgsfull hjelp har vi to forskrifter som sier noe om pasientenes rettigheter – og dermed hva kommunene er pålagt å yte. 

Kvalitetsforskriften sier blant annet at pasienten har lovfestet rett til å unngå unødig sengeopphold, rett til skjermet privatliv, rett til nødvendig munnhygiene, rett til hjelp i spisesituasjonen og rett til å få ivaretatt personlig hygiene og naturlige funksjoner som det å gå på toalettet når man er trengende. 

Verdighetsgarantien har som formål å sikre at eldreomsorgen i kommunene tilrettelegges på en slik måte at dette bidrar til en verdig, trygg og meningsfull alderdom. Den gir også pasientene lovfestede rettigheter, blant annet til variert og tilstrekkelig kosthold, tilpasset hjelp ved måltider, normal døgnrytme, rett til å komme ut og rett til tilbud om enerom for eldre som bor på helseinstitusjon. 

Modig

Hvis ikke lovpålagte plikter blir ivaretatt skal helsepersonell melde avvik. Som en klok hovedtillitsvalgt sa til Aftenbladet; «Det ligger utrolig mye respekt for de eldres verdighet i det å skrive avvik. Vi kan ikke slutte å si fra – da risikerer vi å miste meningen i jobben vår».

Avvik må og skal jobbes aktivt med som en del av kvalitetsforbedringsarbeidet. De konkrete avviksmeldingene kan bidra til å redusere risikoen for at det skjer igjen. Ærlige virkelighetsbeskrivelser fra ansatte på “gulvet” er helt nødvendige å få fram i lyset, slik at det faktisk kan føre til en forbedring.

Å sikre trygghet og verdighet for både pasient og pleier er et politisk ansvar! Så lenge dette ikke tas skikkelig tak i må vi fortsette å si ifra - så lenge pasientene og tjenesten har behov for det.