Studentavtale, studentlønn og stipend - hva må du være oppmerksom på?

Studentavtale

Det er viktig at du setter deg inn i de vilkår du signerer på.

Mange arbeidsgivere har et ønske om å rekruttere sykepleierstudenter til helgestillinger og som ferievikarer. På sikt ser de også på dette som en mulighet til at studenten skal søke jobb hos dem når de er ferdig utdannet. Flere kommuner og helseforetak tilbyr derfor studentene avtaler der de får høyere lønn enn assistentlønn – og der lønnen stiger etter hvert studieår. 

Det er heller ikke uvanlig at det tilbys et stipendbeløp om studenten binder seg til å arbeide f.eks. hver tredje helg og et visst antall uker om sommeren. Beløpet betales ut når vilkårene er oppfylt. 

Etterspør lønn 

Er du student og vurderer å jobbe helgevakter eller i ferier på sykehus eller i en kommune? Da anbefaler NSF Rogaland at du etterspør hvilken lønn du vil få når du begynner og etter hvert som du blir ferdig med henholdsvis første og andre studieår. Undersøkelser NSF Rogaland har gjort viser at det er forskjeller mellom kommunene på over 50 000 kroner i årslønn – noe som tilsvarer en forskjell i timelønn på nærmere 30 kroner. Går du 15 timer lørdag og søndag vil du da tjene 450 kroner mer i den ene kommunen enn i den andre. I lenken under finner du en oversikt over studentlønn og studentavtaler kommuner og sykehus i Rogaland har oppgitt til oss at de hadde pr 30. april 2021. 

Obs ansiennitet! 

Det er viktig at du dokumenterer hvilken ansiennitet du har fra før (arbeidserfaring etter fylte 18 år, fullført verneplikt, foreldrepermisjoner, omsorg for syke) – da det er en sammenheng mellom lønn og ansiennitet. Om arbeidsgiveren din kun tilbyr assistentlønn er forskjellen på null år og 16 års ansiennitet på over 100 000 kroner i årslønn – noe som tilsvarer over 50 kroner i timen. 

Har du lang ansiennitet kan du med andre ord ha krav på bedre vilkår enn det som er studentavlønning for henholdsvis første, andre og tredje studieår. 

Etterspør studentavtale 

Du bør også etterspørre hvorvidt arbeidsgiveren har studentavtaler. Om de har det er det viktig at du setter deg godt inn i vilkårene for å få stipendet – da særlig hvorvidt det aksepteres et sykefravær av et visst omfang. De fleste avtalene er utformet slik at du får utbetalt stipendet når du har jobbet et år i helgestilling (f.eks. august-august) og fire til seks uker i full stilling i hovedferieperioden (varierer fra arbeidsgiver til arbeidsgiver). For kommuner som hadde stipendordninger ligger beløpet på mellom 20 000 og 25 000 kroner. 

Lever dokumentasjon! 

Det er viktig at du tidlig setter deg inn i hvilket ansvar du selv har for å levere dokumentasjon på bestått første og andre år. Noen arbeidsgivere gir også høyere lønn basert på fullført semester – så sjekk om det også krever noen form for dokumentasjon du har ansvar for å levere. 

Ta kontakt med fylkeskontoret

De fleste sykepleierstudenter er medlem av NSF Student, men om du ønsker å ta opp forhold knyttet til ditt ansettelsesforhold i en helgestilling eller et ferievikariat – da er det fylkeskontoret du skal kontakte for bistand. NSF Student bistår i saker som handler om deg som student (skole/praksis). 

NSF Rogaland fylkeskontor kan kontaktes på e-post rogaland@nsf.no. Du kan også bruke tjenesteportalen og «Min side» på nsf.no for kontakt. (anbefales!). 

NSF Rogaland ønsker alle sykepleierstudenter lykke til med både studier og arbeidsliv!