12 mai. den internasjonale sykepleierdagen.

Fylkesleder NSF Vestland, Reidun Stavland og Nestleder Cecilie Hammersland

Kjære medlem i Norsk Sykepleierforbund Vestland

12 mai er den internasjonale sykepleierdagen.

I dag er det 204 år siden Florence Nightingale ble født. Den internasjonale sykepleierdagen er til minne om Florence Nightingale.

Florence Nightingale, overklassepiken, født i Firenze i Italia, og som fikk så stor betydning for utviklingen av det moderne sykepleiefaget.

Mange tror nok at Florence bare gikk rundt med lampen og så til de sårede soldatene, gav de omsorg og trøst. Så feil kunne en ta. Florence har fått stor betydning for den moderne helsetjeneste og for utviklingen av sykepleiefaget. Gjennom statistikk så Florence en sammenheng mellom hygiene og overlevelse av de sårede soldatene under Krimkrigen. Hun var også medvirkende til utviklingen av utdanning for sykepleiere.

Florence blir også regnet som en stor statistiker.

Norsk Sykepleierforbund har helt siden oppstarten i 1912 påpekt behovet for en treårig grunnutdanning i sykepleiefag. Norsk Sykepleierforbund har siden 1912 vært opptatt av fag og fagutvikling. Våre 34 faggrupper viser at vi er opptatt av faget. NSF gir innspill til høringer og til etablering og revidering av studieprogram. NSF påvirker til en god offentlig helsetjeneste for deg og for meg sentralt ved forbundsleder, og i alle fylker i Norge.

Norsk sykepleierforbund er selvsagt opptatt av gode lønns og arbeidsvilkår for medlemmene. Gjennom de siste hundre år har vi kjempet for 8 timers dagen. I dag ønsker mange arbeidsgivere og også arbeidstakere lanvakter velkommen. Kanskje uten å tenke på de langvarige konsekvensene for helse og for pasientsikkerhet.

Utdanning var viktig for Florence, og en kan vel også si at Florence var opptatt av kunnskapsbasert praksis, sett i lys av sammenhengen hun så mellom hygiene og overlevelse.

Utdanning og kvalitet i utdanningen er viktig for Norsk Sykepleierforbund. Herunder at studenter i praksis skal få god veiledning, mulighet til å reflektere å bli trygg i faget og i sykepleierollen.

Enkelte krefter ser ikke behovet for en treårig bachelor, slik som vi kjenner den i dag. Norsk Sykepleierforbund mener at den treårige bachelor er viktig å opprettholde.

Norsk sykepleierforbund samarbeider tett med de andre sykepleierorganisasjonene i Norden og i verden blant annet i forhold til å påvirke til fortsatt behov for en treårig bachelor i sykepleie.

Helsetjenesten er i endring. Fra 1990 og til i dag 2024 har mye skjedd. Fra at eldre kunne bestille plass på aldershjemmet til at de i dag må vente på en fast plass til de er i livets siste dager.

På sykehusene blir mer og mer behandlinger gjennomført poliklinisk eller som dagkirurgi. Organiseringen av helsetjenestene og et økt behov for spesialisering og gjennomstrømming av pasienter i spesialisthelsetjenesten spesielt krever nytenking. Det gjør det også i kommunehelsetjenesten, der utfordringen spesielt er å kunne skaffe til veie nok og riktig kompetanse. Tjenesten må organiseres på andre måter og får følger for måten vi utførere sykepleiefaget på. Innføring av mer og mer teknologi får også følger for tjenesten.   

Sykepleiefaget er i endring og organisering av  helsetjenesten er i endring. Sykepleiertjenesten organiseres flere og flere steder på topp, der de server ulike avdelinger. Dette fordrer at samarbeidende yrkesgrupper har kompetanse om når de skal kontakte sykepleieren, slik at pasientsikkerhet og kvalitet kan ivaretas.

Norsk Sykepleierforbund Vestland ønsker å gratulere alle medlemmene med den internasjonale sykepleierdagen!

Mvh

Reidun Stavland,fylkesleder Norsk Sykepleierforbund Vestland

Cecilie Hammersland, fylkesnestleder Norsk Sykepleierforbund Vestland