Universitet og høgskoler

Arbeidstid for undervisnings - og forskerstillinger

Etter at særavtalen for lønns- og arbeidsvilkår for undervisnings- og forskerstillinger bortfalt i 2006, er det ikke gjort særskilte unntak for disse stillingsgruppene.

Det betyr at hovedtariffavtalens- og arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid også gjelder for disse arbeidstakergruppene, såfremt den ansatte ikke vurdert til å ha en særlig uavhengig stilling. Dette innebærer at arbeidstiden skal legges innenfor kl. 07.00 og 17.00, og ved pålagt overtid skal dette utbetales i hht. hovedtariffavtalens bestemmelser i § 13.

Vi har her samlet bakgrunnsinformasjon om arbeidstid på universitet og høgskoler.

Bakgrunn

Bakgrunnen for at organisasjonene i 2006 sa opp særavtalen, var at det var knyttet et vedlegg til avtalen, som regulerte vitenskapelige ansattes fordeling av tid på undervisning og forskning.

Ansatte ved universitet og vitenskapelige høgskoler hadde gjennom dette en individuell rett til en lik fordeling mellom forskning og undervisning, mens på høgskolene var dette en felles ressurs på institusjonsnivå.

Kunnskapsdepartementet (KD) sa opp dette vedlegget til bortfall, noe som innebar at det ble skapt usikkerhet om ansatte fortsatt hadde en individuell rett.

Etter at organisasjonene stevnet staten for arbeidsretten, for å prøve om KD kunne si opp vedlegget ensidig. Arbeidsretten konkluderte med at KD hadde rett til det, og organisasjonene gikk derfor til oppsigelse av resten av avtalen.

Når avtalen var bortfalt, var det heller ikke noen generelle unntak på arbeidstidsbestemmelsene for ansatte i universitets- og høgskolesektoren. Arbeidsmiljølovens- og hovedtariffavtalens bestemmelser er gjeldende og ansatte har en normalarbeidstid mellom kl. 07.00 og lø 17.00.

Arbeid utenom dette tidsrommet skal det kompenseres for, enten med ubekvemstillegg, forskjøvet arbeidstid eller overtid. Arbeidsgiver har en plikt til å legge til rette for at alle arbeidsoppgaver skal kunne utføres innenfor normalarbeidstiden. Dersom dette ikke er mulig, må den ansatte ta dette opp med sin nærmeste leder, som må vurdere om det er oppgaver vedkommende kan fratas.

Nyttige dokumenter

Lønnsplassering ved opprykk til førstestilling og professor

Ansatte som får opprykk til professor etter kompetanse, skal gis en individuell vurdering med henhold til lønnsplassering.

Ansatte som får opprykk til førsteamanuensis, førstelektor og førstebibliotekar, er sikret et opprykk på 2 lønnstrinn.

Særavtale om lønnsplassering ved opprykk til førsteamanuensis (PDF)

Aktuelle lov og avtaler